Ознаке

, , , , , , , ,


Dr Saša MilićevićVreme je prehlada i gripova, a temperatura je uglavnom neprijatni pratilac. Kako da se pravilno obračunate sa ovom boljkom? Dete kod koga telesna temperatura počinje da raste obično menja dotadašnje raspoloženje i postaje razdražljivo ili pospano.

– Roditelji koji imaju iskustvo primete da mališan prekida igru ili gledanje televizije i postaje plačljiv, previše zahtevan i nekada tera inat – objašnjava dr spec. Saša Milićević pedijatar u bolnici u Tiršovoj.
– Pojedina deca se povlače u sobu i spavaju tražeći da se ugasi svetlo. Boja lica često postaje rumenija, okice počinju da sijaju i postaju vodene. Usne mogu biti suve i jače crvene nego obično. Naravno koža je toplija i povremeno orošena znojem. Jezik može biti obložen beličastim naslagama i suv – dodaje dr Saša Milićević.

Kako se temperatura spušta
Tuširanje je jedan od načina za snižavanje telesne temperature koji može da bude koristan, ali, ako se neadekvatno upotrebi, može pogoršati stanje deteta. Ukoliko je voda kojom se dete tušira jako hladna, dolazi do sužavanja krvnih sudova pa je oslobađanje temperature umanjeno. Takođe, hladna voda predstavlja stres za dete koje ima toplu kožu. Ukoliko se odlučite za tuširanje, neka to bude mlaka voda. A ukoliko se dete plaši tuša, pustite ga da se brčka u kadici, naravno uz prethodno davanje leka za snižavanje temperature kome je potrebno izvesno vreme da bi delovao.
Alkoholne obloge imaju istu ulogu kao i tuširanje, dakle da dovedu do oslobađanja temperature tela. Neki lekari ne preporučuju ovu metodu dok su drugi za nju. U svakom slučaju, alkohol mora biti razblažen i ne previše hladan. Ne zaboravimo da on isparava pa može da ošamuti dete.

Kada se daju lekovi
Lekovi koji snižavaju povišenu telesnu temperaturu, takozvani antipiretici, daju se kada ona pređe 38,5 stepeni. Pre toga nije potrebno započinjati takav način terapije, sem kod mališana koji su imali fras, tačnije febrilne konvulzije, u prethodnim epizodama bolesti pri skoku temperature. Kod takve dece lek se daje čim se vrednost temperature približi 38. podeoku, najčešće sa lekom koji sprečava fras. U praksi su najčešće u upotrebi „ibuprofen“ („brufen“ komercijalno ime) i „paracetamol“ („paracet“, „febricet“, „miralgin“, „eferalgan“).

Koji toplomer
Što se toplomera tiče, oni sa živom su veoma precizni i veoma pouzdani. Drugi, sa baterijom na primer, takođe odgovaraju svrsi, ali nekada, kad baterija oslabi, mogu da daju netačan rezultat. Oni koji se lepe na čelo imaju mali stepen preciznosti i njih treba izbegavati naročito kod dece koja imaju fras. Postoje i toplomeri kojima se meri temperatura u uhu deteta i njihova je prednost brzina, pod uslovom da se povremeno kontrolišu i upoređuju sa živinim.

Ishrana
Poželjno je da ishrana bude tečna i kašasta kako bi sprečila dehidraciju koja nekad može da prati sa visoku temperaturu, pogotovu kod manje dece. Nikako ne davati teško svarljivu hranu. Znači supe i voće su neophodni, a mamini i bakini specijaliteti treba da sačekaju da dete sasvim ozdravi. Ne zaboravimo da apetiti slabi pri povišenju telesne temperature.

Ako dete dobije fras…
Ako dete dobije fras ne treba paničiti, već ga staviti na stranu jer postoji opasnost da povrati i udahne sadržaj iz želuca. Treba ga raskomotiti i dati lek protiv visoke temperature. Ukoliko je dete i ranije imalo takav napad, roditelji znaju da treba dati čepić „diazepam“ koji će dovesti do prekida napada.
Odmah se treba javiti pedijatru koji će preduzeti dalje mere. Nije potrebno vaditi jezik detetu niti ga šamarati da ostane budno. Roditelji dece koja ranije imala ranije fras uvek moraju sa sobom u stanu i na putu da imaju navedeni čepić koji prekida napad. Ne treba oklevati sa njegovom primenom jer je, ukoliko se daje u dozi koju je prepisao pedijatar, bezopasan je, a za dete veoma koristan. Takođe takva deca traže raniju intervenciju u smislu davanja leka za snižavanje telesne temperature.Preporučeni lekovi
Od lekova se preporučuju:
Acetil- salicilna kiselina („aspirin“, „andol“) se ne preporučuje za decu pre 12. godine života jer potencijalno može da izazove jedno teško stanje. Ostali lekovi, uključujući i „brufen“, mogu se davati i mlađoj deci u adekvatnoj dozi i u odgovarajućem vremenskom ritmu.
Lekovi u obliku čepića deluju brže i za kraće vreme daju efekat. Zato se preporučuju kod dece koja su sklona frasu. Sirupi su adekvatan oblik leka za svu decu, pogotovu što su prijatnog ukusa. Ukoliko dete odbija da ga popije ili uporno povraća, ne treba biti previše uporan, gubiti vreme, već upotrebiti čepić.
Advertisements