Ознаке

, , , , , , , , , , , , ,


Prvi simptomi pojave „plivačkog uha“ su svrab ušiju, osećaj začepljenosti, zujanja u ušima, koje može biti neugodno, ponekad i bolno…

Do pojave „plivačkog uha“ najčešće dolazi zbog česte izloženosti uha vodi

images (41)

Dok neki cele godine uživaju u blagodetima kupanja u zatvorenim bazenima, bilo radi opuštanja ili bavljenja sportom, za većinu tek sada počinje sezona kupanja na – bazenima, rekama, jezerima, morima. Uz vodene radosti, na žalost često se mogu javiti određene zdravstvene poteškoće, a jedna od njih upala ušnog kanala ili eksterni otitisom, takozvano „plivačko uho“.

 

Radi se bakterijskoj infekciji, koja može biti više ili manje neugodna, te ako se ne leči može prerasti u ozbiljnije akutne i hronične upale.

Do pojave „plivačkog uha“ najčešće dolazi zbog česte izloženosti uha vodi, bilo plivanjem, ronjenje ili bilo kojim drugim aktivnostima vezanima uz vodu. Drugi uzrok može biti prečesto čišćenje uha štapićima za uho i tako dalje.

 

U suštini do upale dolazi kada voda uđe u ušni kanal i kada zbog ušnog voska ne može izaći napolje, nego se zadržava u ušnom kanalu, što je mesto pogodno za razvoj bakterija, te pojavu bakterijske upale.

 

Dakle, potrebno je pronaći pravi obim čišćenja uha ušnim štapićima, koji se svodi na uklanjanje samo viška ušnog voska, a ne svog voska koji s druge strane štiti uho. Osim vode, uzrok pojave upale, može biti i oštećenje kože u uhu, bilo da je ono mehanički uzrokovano ili je pak prirodno došlo do pucanja kože, što može biti preduslov za stvaranje bakterija.

Simptomi

Prvi simptomi pojave „plivačkog uha“ su svrab ušiju, osećaj začepljenosti, zujanja u ušima, koje može biti neprijatno, ali ne i bolno. Verujemo da je većina odraslih osoba barem jednom u životu iskusila ovaj stadijum upale ušnog kanala. Ukoliko se uho ne odčepi i voda ne izađe sama od sebe, često dolazi do naticanja, pojave drenaže iz uha i naravno prilično neugodnog bola. Može doći i do naticanja jedne strane lica te upale limfnih žlezda na vratu, zbog čega će samo pomeranje vilice lica biti vrlo bolno. Takođe, tu je i privremeni gubitak sluha.

 

Kada je upala prošla stadijum blagog svraba i neprijatnosti i sve se više pojačava, vrlo su male šanse da će upala proći sama od sebe, te će biti potrebno lečenje antibioticima. Za vreme tog perioda potrebno je izbegavati dalje izlaganje vodi, koja može pogoršati upalu. Upala ušnog kanala vrlo lako se može prošiti na upalu srednjeg uha, koja je vrlo bolna, te ćete verovatno morati koristiti i analgetike koji će vam smanjiti bol.

 

Hronično „plivačko uho“

Radi se o upali koja traje duže od četiri nedelje i javlja se više od četiri puta na godinu. To stanje može biti uzrokovano bakterijama, gljivicama, kožnim bolestima (seboreja ili ekcem), alergijama, hroničnim drenažama srednjeg uha, tumorom, preteranim čišćenjem uha ili pak čestim češanjem uha.

 

Kako sprečiti nastajanje plivačkog uha?

1. Ako ste skloni upalama uha, koristite čepiće za uši kada se kupate ili plivate.

 

2. Ne stavljajte u ušni kanal nikakve predmete ili instrumente kako biste počešali uho. Nemojte prečesto koristiti štapiće za uši.

 

3. Održavajte uši čistima od ušnog voska. To možete učiniti gorećim štapićima od voska ili pak to za vas može učiniti lekar. Ako već čistite uho sa štapićem, nemojte ga gurati duboko u kanal. Učinite to lagano, površinski.

 

4. Ako vam se već pojavila infekcija pomiješajte alkohol i sirće u razmeri 50:50, lezite na bok tako da vam je upaljeno uho prema gore i nakapajte ga s tečnošću. Lagano pomerajte uho kako bi tečnost lakše prodrla. Lezite tako nekoliko minuta. Naime, alkohol će pomoći u brzom isparavanju nakupljene vode, dok će sirće delovati antibakterijski.

 

5. Biljke čuvarkuće i aloe vera takođe su od davnina poznate da leče upale uha. Sve što trebate je nakapati njihov sok iz lista direktno u uho i pričekati kraće vreme.

Radite to nekoliko puta na dan. Ako se upala ne stišava, zatražite pomoć lekara.

 

6. Čim osetite da vam se prilikom dodira s vodom začepilo uho, nemojte čekati. Jedan od načina je da skačete i tresete glavom sa začepljenim uhom prema dole, kako bi voda iscurila. Ako vam to ne pomaže, začepite nos i usta i jako dunite.

Treća solucija je da čim prije nabavite i zapalite štapić za uši od voska, kako bi pomoću njega izvukli svu nečistoću i vodu koja se nakupila u njemu.

 

7. Nakon dodira s vodom, obavezno osušite uši.

Izvor bebac.com

Advertisements