Ознаке

, , , , , , , , ,


Ne postoji dobro vreme kada je bolest u pitanju, posebno kada se radi o deci, ali svaki  roditelj zna da je noć period koji je najteže prebroditi ukoliko su nam maleni bolesni.

Svima se nekada desilo da je dete leglo u krevet zdravo, i u sred noći se probudilo sa neugodnim simptomima glavobolje uzrokovane visokom temperaturom,  kašljem, ili nekim drugim simptomom. Također, često se dogodi da simptomi bolesti, koji su tokom dana bili blaži, noću postaju ozbiljniji. Naravno, dom zdravlja je zatvoren, vaš kućni ljekar spava, vi ste pospani, i sve je puno teže nego danju.

U situacijama kada se radi o ozbiljnim problemima, na primer ukoliko dete ima visoku temperaturu koju nikako ne možete spustiti, ima očigledne problema s disanjem, ili neobičan osip, potrebno je obavezno kontaktirati lekara, ili dete odvesti u hitnu pomoć. Međutim, u većini slučajeva, pravilnom reakcijom roditelja, simptomi se mogu ublažiti do jutra, kada sve postaje lakše.

Simptomi mnogih dečjih bolesti obično se pogoršavaju noću i, iako nisu opasni po život, veoma su neugodni za dete i za roditelja.

U nastavku donosimo par saveta kako uspešno savladati većinu noćnih bolesti.

Groznica

Zašto je groznica gora noću: Telesna temperatura prirodno raste u večernjim satima, tako da se blago povišena temperatura tokom dana lako može pretvoriti u visoku temperaturu  tokom spavanja.

Šta raditi: Prvo, izmerite temperaturu vašeg deteta (ako je se radi o bebi mlađoj od 6 meseci učinite to rektalno). Ukoliko je groznica iznad 38 C °, ako se radi o dojenčadi mlađoj od 3 meseca, neophodno je odmah kontaktirati doktora. Isto pravilo važi za povišenu temperaturu bez obzira na uzrast deteta ukoliko je prati povraćanje, proliv, ukočen vrat, ili neobičan osip. U suprotnom, pokušajte detetu dati acetaminofen (paracetamol), pričekajte pola sata, i proverite temperaturu ponovo. Ako temperatura nije počela opadati, i ukoliko je dete starije od jedne godine, dajte detetu ibuprofen. Paracetamol se može dati svaka četiri sata, a ibuprofen se može dati svakih šest do osam sati. Zapišite vreme davanja leka kako bi ste mogli pratiti. U međuvremenu, važno je da dete pije dosta tečnosti, a može pomoći i brzo kupanje u mlakoj vodi.

Zapušen nos

Zašto se nos zapuši noću: U šali kažu da je šteta što deca ne mogu spavati stojeći, jer tada njihovi nosni  prolazi ne bi oticali dok spavaju.

Šta raditi: Za brzo rešenje, koristite slane kapi ili sprej za nos. Slana voda će navlažiti nosnice i pomoći detetu da lakše izbaci sekret ili, ukoliko se radi o bebi, pokušajte pumpicom izvući sekret.

Izvor:roditeljstvo.com

Advertisements