Ознаке

, , , , , , , ,


Još jedno parazitarno obolenje koje je verni pratilac predškolskih i školskih kolektiva, čak i u 21. veku su vaške. Ovi mali insekti dugi tek 2 do 3 milimetra, umeju roditeljima i deci izuzetno da zagorčaju život, jer još uvek sa sobom nose stigmatizaciju, a uz to se teško i dugo iskorenjuju.Ipak, ne paničite, jer ove životinjice su bezopasne dok god imate plan kako da ih se rešite.

vaške

Šta su vaške?

Vaške su sitni insekti, paraziti koji žive na ljudima. Deca dobijaju čovečje vaši (Pediculus humanus) i to najčešće tip koji živi u kosi. Postoji još jedna varijanta čovečjih vaši, vaš tela, ali je ona daleko ređa.Vaš glave živi isključivo u kosi, hrani se krvlju domaćina koju izvlači sitnim ubodima. Jedna ženka živi oko dva meseca i snese 200 do 300 jajašaca – gnjida. Jajašca odlaže uz sam koren kose, iza ušiju i uz vrat. Potrebno je oko nedelju dana da se iz gnjide izleže nova vaška. Ono zbog čega je teško iskoreniti vaške je činjenica da gnjide mogu preživeti i mesec dana u nepovoljnim uslovima.

Kako prepoznati vaške?

Uporan svrab glave je prvi signal da je vaše dete možda donelo vaške. Potrebno je da pažljivo pregledate kosu, neretko ćete već tako videti žive insekte. Ipak, daleko češće videćete njihova jajašca, gnjide koje su čvrtso zalepljene uz dlaku po čemu se mogu razlikovati od peruti.

Kako se rešiti vaški?

Pošto jedan jedini insekt može da zarazi nekoliko ljudi, važno je da odmah obavestite kolektiv kako bi i oni preduzeli mere predostrožnosti. Kod kuće, u lečenju će učestvovati cela porodica.

Prvi korak: korišćenje šampona protiv vaši.

Najpre morate u apoteci kupiti neko od specijalizovanih sredstava, a  potom ga primeniti u skladu sa uputstvom za upotrebu. Najčešće, neophodna su dva pranja u prvih nedelju dana, a potom ponavljanje pranja nakon 10 do 14 dana, za slučaj izleganja gnjida.

Korak 2: uklanjanje gnjida

Bez obzira što ste koristili šampon koji ubija odrasle jedinke, vi niste izlečeni. Gnjide još nisu ubijene. Morate sa kose ukloniti sva jajašca.

Kako ukloniti gnjide?

Najpre kosu operite u vodi u koju ste dodali sirće ili limunov sok. Kada se gnjide odvoje od kose, gustim češljem ćete skidati sa vlasišta jednu po jednu, stalno detaljno perući češalj. Prvo razdvojite kosu deteta po sredini, a potom prečešljavate pramen po pramen od korena ka krajevima. Posle svakog pramena, isperite češalj i očistite ga peškirom. Iščešljavajte sve dok se gnjide ne budu odvajale od kose. U poslednje vreme na tržištu se mogu naći i električni češljevi koji uništavaju gnjide. Ovaj postupak ćete ponavljati svakodnevno u narednih 14 dana.

Korak 3: šišanje

Ukoliko se dugo borite sa vašima, a imate dugu kosu, vreme je da posetite frizera. Kraću kosu lakše je održavati, lakše je sa nje poskidati jajašca, pa ćete se pre izboriti sa dosadnim parazitima.Šišanje je odlično rešenje za plavu kosu jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive.

Korak 4:dezinfekcija

Svu odeću, posteljinu, ćebad, kape, plišane i krpene igračke morate dobro oprati i iskuvati, ako želite da se rešite jajašaca a sa njima i mogućnosti da se vaške nenadano vrate za koju nedelju. Detaljno usisajte tepihe, kao i automobil, kolica i autosedište.

Korak 5: provera

Ukoliko niste sigurni da li ste se rešili vaši i pored dvonedeljnog tretmana, posetite ambulantu, neka vas pregleda medicinska sestra.

 

Advertisements