Ознаке

, , , , , , ,


Deca su suština našeg života. Kao roditelji za našu decu priželjkujemo samo uspeh, ljubav i sreću. Ali nekada, to se ne ostavri upravo zbog naših grašaka kao roditelja. Ako ne želite da vaše dete pati od depresije, napada besa i niskog samopouzdanja, nemojte praviti sledećih pet gešaka.

Nesavesni roditelji gube kontrolu i u toku meča, pa upadaju u teren i napadaju dete

1. Inorisanje detetovih osećanja
Ako je vaše dete tužno, ljuto ili uplašeno, a vi ga zadirkujete, ponižavate i ne shvatate ozbiljno, samim tim mu govorite da je ono što oseća pogrešno. Vaša deca moraju da znaju da ih vi bezuslovno volite.

 

2. Nedosledna pravila
Ako nikada ne pričate o tome šta tačno očekujete od svog deteta, ono neće znati kako da se ponaša. Ako jedan dan kažete da je nešto dobro, pa sledeći da je to isto loše, jako ćete zbunite vaše dete.

 

3. Umanjujete vrednost drugog roditelja
Ako nikada pred detetom ne pokazujete ljubav ili naklonost prema svom partneru, odrašće, a neće znati kako treba da izgleda prava ljubav i osećanja. Ako se stalno svađate sa partnerom, stvorićete kod deteta osećaj napetosti i straha.

 

4. Kažnjavate nezavisnost
Kada kažnjavamo dete zato što odrasta i stiče sopstveno mišljenje o stvarima, činimo da se osećaju krivima zbog svojih potreba i želja.

 

5. Mešate se u veze vaše dece
Ako se mešate u sve izbore i odnose koje imaju vaša deca, od onih sa profesorima do onih sa prijateljima, to im govori da mislite da su nezreli i nesposobni i da ne verujete da mogu da donesu pravilne životne odluke.
Autor: huffingtonpost.com
Advertisements