Ознаке

, , , , , , ,


Mnogi roditelji pokušavaju raznim taktikama da nauče mališana da ne mokri u krevet. Međutim, za većinu dece to je samo privremeni problem, koji će se nakon nekog vremena rešiti sam od sebe.

Dete, spavanjeFoto: Guliver/Getty/Thinkstock

Neki roditelji pokušavaju da spreče dete da se upiški u krevet tako što će mu ograničiti unos tečnosti u večernjim satima. Iako ovo deluje kao razumno rešenje, stručnjaci tvrde da nema nikakvog efekta.Razlog za to je što dete neće prestati da piški u krevet sve dok ne počne da se budi onda kada oseti potrebu za mokrenjem. Naravno, nijedno dete se neće namerno upiškiti u krevet, odnosno prespavati potrebu za mokrenjem. Mnoge roditelje brine i to što deca određenog uzrasta ne mogu da kontrolišu potrebu za mokrenjem, ali ovaj refleks se kod nekih mališana razvija kasnije.

Neki stručnjaci smatraju i da roditelji ne bi trebalo da vode dete u kupatilo noću ukoliko mališan nije potpuno budan, jer bi se na taj način mogao postići upravo suprotan od željenog efekta.

Ukoliko dete inače ne mokri u krevet, ali u nekom periodu opet počne to da radi, razlog može da bude određena situacija koja je stresna za mališane, kao što su promene vrtića, nova beba u porodici i slično.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da roditelji ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog toga što dete morki u krevet jer će taj problem nestati kada se refleks potpuno razvije.

Izvor :MONDO

 

Advertisements