Ознаке

, , , , , , ,


Sigurno ste se našle u situaciji da vam majka, svekrva ili neko treći prenosi mudrosti koje su praktički do juče i vredele kao ispravne u odgoju i nezi tek rođenih i nešto starijih beba.

baby_2450x300

Ari Brown, savetnica za roditelje i autor knjige Baby 411, pozabavila se nekima i prokomentirala zašto se više ne praktikuju.

MIT: Novorođenčad treba kupati svaki dan

Istina: Bebe se ne lepe od znoja poput odraslih, tako da trebaju kupanje svaka dva do tri dana (naravno, osim u slučaju velikih zaprljanja ili ‘pelenskih nesreća’). Ako to ipak praktikujet, ne morate od toga odustajati, samo pazite da kožu nakon toga nahranite uljem kako bi bila dovoljno hidratizirana.

MIT: Bebe najbolje spavaju u zamračenim i tihim sobama
Istina: Neka se deca uistinu bude na svaki zvuk, ali većini malo svetla i pozadinska buka neće smetati. Osim toga, ako se naviknu na aktivnosti koje se događaju oko njih dok spavaju, lakše će zaspati i u različitim situacijama.

MIT: Kad novorođenče ima temperaturu, treba mu stavljati alkoholne obloge
Istina: To ne samo da neće sniziti temperaturu, nego može biti opasno jer se alkohol može upiti kroz kožu.

MIT: Ako detetu dopustite da stoji ili poskakuje u vašem krilu, kasnije može imati krive noge
Istina: Dete neće dobiti okserice, štaviše, tako će  naučiti nositi se s težinom u nogama, a razvijaju i centar za ravnotežu. Zato je to i zabavno i dobra razvojna stimulacija.

MIT: Puštanjem klasične muzike ću povećat inteligenciju deteta
Istina: Muzika može obogatiti život vašeg deteta, ali nijedno istraživanje nije dokazalo da slušanje klasične muzike može rezultirati značajnim povećanjem IQ-a.

MIT: Pusti dete da plače, ako ga dižeš svaki put kad zaplače razmazićeš ga
Istina: Bebe ispod četiri meseca imaju jako malo tehnika samosmirivanja, a ako ih uzimate kad plaču, to im govori da će roditelji uvek biti uz njih da se brinu o njima.

MIT: Bebe treba buditi kako bi im se preko noći promenila mokra pelena
Istina: Urin je sterilan, a današnje pelene imaju veliku moć upijanja, tako da bebi ne morate zbog toga remetiti san. Ipak, predugo držanje u pokakanoj peleni može dovesti do osipa i infekcije, posebno kod devojčica.

MIT: Opasno je vakcinisati dete ako je prehlađeno ili ima povišenu temperaturu
Istina: Blaža bolest neće smanjiti odgovor imunološkog sustava na vakcinu ili povećati rizik od jače reakcije.

MIT: Nikada ne stavljajte zaštitnu kremu protiv sunca deci mlađoj od 6 meseci
Istina: Rizik od raka kože od izlaganja suncu veći je od rizika da će dete dobiti reakciju na kremu. Najbolji je način bebu držati podalje od sunca između 10 i 16 sati, ali stavite joj barem zaštitni faktor 15 ako planirate da boraviti na suncu. Američko društvo pedijatara kaže da je u redu naneti malo kreme na manja područja, poput lica i ruku.

MIT: Tokom prvog meseca bebinog života sve flašice i cucle treba sterilisati
Istina: Sterilišite flašice i cucle kad ih izvadite iz pakovnja,, a nakon toga je dovoljno pranje samo deterdžentom i vodom. Bebe su na puno drugih načina izloženije klicama od onih koje se nalaze na dobro opranoj flašici ili cucli

MIT: Najsigurniji položaj za spavanje kod odojčeta je na stomaku
Istina: Najsigurniji položaj je na leđima. Nekada su lekari savetovali da se bebe stavljaju na stomak ili na bok, kako se slučajno ne bi ugušile ako bljucnu ili povrate nešto hrane, ali novije su studije povezale te položaje s većim rizikom od iznenadne smrti odojčadi.

MIT: Ako im u mleko dodate malo pirinčanih pahuljica bolje će spavati
Istina: Do uvođenja bilo kakve čvrste hrane treba se pričekati barem do četvrtog meseca. Istraživanja su pokazala da su bebe koje su pre četvrtog meseca dobijale čvrstu hranu zapravo gore spavale nego one koje su bile samo na adaptiranoj hrani. Osim toga, istraživanja su povezala rano uvođenje čvrste hrane i gojaznost kasnije u životu.

MIT: Važno je držati se strogog rasporeda hranjenja
Istina: Bolje je hraniti na zahtev jer beba najbolje zna kad je gladna, a kad sita. Ako bebu hranite uvek u isti vreme, možete negativno ujecati na njene prehrambene navike.

MIT: Odojčad treba da nose tvrde cipele kako bi im se zaštitili prsti i kako bi im stopalo pravilno raslo
Istina: Bebama nožni prstići služe za lakše prianjanje na tlu, tako da bi bilo idealno da hodaju bose. Ali, kako to najčešće nije moguće, trebali biste pronaći obuću koja dobro prianja uz tlo, a ne onu s pretvrdim đonom jer takva može biti preskliska.

Advertisements