Ознаке

, , , , , , , , , , , , , ,


Osobe koje pate od polenske alergije dobro znaju koliko iritantna može biti i koliko ih može sputavati u svakodnevnom životu. Otkrivamo manje poznate stvari koje pojačavaju alergiju.

images-9

Proizvodi s proteinima koji su sličn  polenu

Šmrkćete i kijate. Moguće je da imate problem s određenim voćem i povrćem. Krivi su proteini koji se nalaze na površini namirnica u šta spadaju jabuke, paradajz, dinja i lubenica.
„Polen i proteini u hrani su bliski rođaci, pa vaše telo misli da ste u njega uneli polen. Guljenje tih namirnica može ublažiti reakciju organizma“, kaže Cliff Bassett, utemeljitelj Centra za brigu o alergijama i astmi u New Yorku.
Kontaktna sočiva
U sezoni polena, poželjno je nositi naočare.
„Uđe li polen u oči, onde će i ostati, a moguće su i dodatne komplikacije“, kaže David Rozentrih, s Montefiore Medical Center. Mekana kontaktna sočiva  lako skupljaju iritantne čestice koje lete vazduhom poput polena i dima. One nemaju toliko kiseonika u sebi ali mogu upiti sve što se nalazi u suzama. 
Stres

Istraživači na Sveučilištu Ohio otkrili su da je 64 posto ljudi koji su bili pod povećanim stresom imalo i više upala uzrokovanih alergijama.
AlkoholNaročito crno vino može pogoršati alergiju. Najveći krivac su sulfiti, a ti se spojevi mogu pronaći u pivu i vinu.
Parfemi i mirisne sveće„Sve s dodatkom mirisa može dovesti do iritacije očiju i nosne šupljine“, kaže Basset. To uključuje parfeme, sveće i osveživače prostora.
Vunena odećaNežni vuneni džemper može biti prava strahota za vašu alergiju ukoliko ga nosite, a da ga prethodno niste barem tri puta oprali. Odeća, naročito ona izrađene od grubih i lepljivih materijala poput vune, naprosto skuplja polen
i prašinu.
„Osobe koje pate od polenske alergije trebale bi ih oprati nakon svakog nošenja naročito tokom alergijske sezone. Zato je bolje nositi pamučne proizvode“, smatra Rozentrih. 
Jutarnje tuširanje

Polen se ne zadržava samo na odeći već i na kosi i koži.“Problem s polenom je da se ne može videti golim okom. Budite li se ujutro otečeni, znak je da se trebate tuširati uveče pre odlaska na spavanje kako biste isprali alergene sa sebe“, objašnjava Rozentrih. 
Vreme

Vaša alergija se može pogoršati tokom suvih, sunčanih i vetrovitih dana. Tada su idealni uslovi da se stabla oslobađaju polena i na taj način će ga biti više u vazduhu. Kišni dani su najbolje vrijeme za sve koji pate od alergija jer jaka kiša ispire pelud iz zraka. 
Dim cigarete

Baš kao mirisne sveće i parfemi i dim cigareta može uzrokovati iritaciju disajnih puteva, tako da biste trebali da izbegavate zadimljene prostorije.
S.P./healthylnb.com
Advertisements