Ознаке

, , , , , , , , , ,


dr sci med Saša Milićević za Informer

Svako osmo dete u Srbiji ima problem s vidom, a razlog za to je dugotrajno sedenje ispred kompjutera i TV ekrana, pokazalo je poslednje istrazivanje Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“. Stručnjaci kažu da se poslednjih godina broj kratkovide i dalekovide dece znatno uvećao. Takodje sve više dece zbog manjka fizičke aktivnosti kuburi i sa deformitetima stopala (svki šesti osnovac ) i kičme (svaki sedmi ).

naocare

Promene navika

Stručnjaci glavne uzroke ovog poraznog zdravstvenog stanja dece vide u nedostatku fizičke aktivnosti, zamoru zbog prevelikog broja obaveza koje se današnjim mališanima nameću, preteškim đačkim torbama koje im krive leđa, dugotrajnom sedenju ispred kompjutera i neadekvatnoj ishrani.

Pedijatar Saša Milićević kaže da ga ovakvi rezultati uopšte ne iznenađuju, imajući u vidu stil života dece u savremenoj Srbiji.

 -Niko ne može da očekuje da deca koja po ceo dan sede ispred kompjutera ili bulje u tablet imaju normalan vid. S druge strane, bez igre i sportskih aktivnosti dete ne može ni da ima normalno razvijenu kičmu i stopala. Takođe, za normalan razvoj deteta potrebna je i odgovarajuća ishrana, a to sigurno nije brza hrana, na kojoj pojedina deca žive – objašnjava dr Saša Milićević.

Izvor:Informer

Advertisements