Ознаке

, , , , , , ,


Nema roditelja koji se bar jednom nije suočio sa činjenicom da njegovo dete, iz bilo kog razloga, “zaobiđe istinu”.

zasto deca lazu

Laž kao posledica maštanja

Mlađa deca sklona su izmišljanju “bajki”. Ponekad je zaista neverovatno sa kojom lakoćom smišljaju i izgovaraju svoje “stvarne” priče. To je obično samo faza u životu vašeg deteta, a najlakše ćete je prebroditi ako “uđete u lik” iz njegovih maštarija.

Laž zbog prikrivanja krivice

Svako dete će u određenom uzrastu lažima pokušati da prikrije da je uradilo nešto loše, ili će prebaciti krivicu na drugog. Mlađi mališani okriviće (imaginarnog) “nevaljalog drugara”, dok će stariji izreći laž u nastojanju da prikriju krivicu i izbegnu kaznu. U ovakvim situacijama reč je o osećaju krivice, anksioznosti i strahu.

Najbolja reakcija, kada je u pitanju ova vrsta laži, jeste da odmah pokažete detetu da ste prepoznali njegovu laž, kao i da mu jasno stavite do znanja kakve sankcije ga očekuju za takvo ponašanje.

Malom detetu treba taktično objasniti da od njega očekujete da vam uvek kaže kada učini nešto loše, ali i da naglasite da postoje načini da ispravi svoju grešku. Starije dete prepoznaje razliku između dobrog i lošeg ponašanja, pa će znati da laž spada u drugu kategoriju. Upravo zbog toga, treba da snosi posledice za oba “nedela” – loše ponašanje i laganje.

Kompulsivno laganje

Jedna je stvar bezazleno laganje o tome “ko je razbio vazu” ili ”ko nije spremio igračke”, ali ako dete stalno i uporno laže, čak i onda ako za to nema nikakvog razloga, takvom se ponašanju morate kategorično suprostaviti.

Roditelji takvog mališana stalno treba da budu na oprezu i da “imaju oči i na leđima”. Većina njih vremenom nauči da prepoznaje neverbalne znake koji otkrivaju da dete ne govori istinu, ali mališani koji kompulsivno lažu postaju pravi eksperti u ovoj disciplini.

Zato, da biste dete odučili od ove nimalo bezazlene navike, morate biti dosledni i kažnjavati ga za svaku izgovorenu laž. Iako ovaj metod roditeljima nije prijatan, isplati se. Dete mora da nauči da laganjem ništa neće postići osim upadanja u neprijatnu situaciju kada ga uhvate u laži.

Izvor: Life Content

Advertisements