Kako pravilno snižavati temperaturu?

Ознаке

, , , , , , , , ,


Kako pravilno da snižavate temperaturu kojom se organizam brani od infekcije. Antipiretici se preporučuju tek kada toplomer pokaže više od 38,5 stepeni

POVIŠENA telesna temperatura može da se javi kod različitih bolesti i stanja.

Ona je znak za uzbunu ako je zaista visoka (oko 40 stepeni Celzijusovih) zbog mogućih posledica kao što su dehidratacija, ubrzan srčani ritam i neurološke komplikacije (grčevi, odnosno fras). Poseban oprez potreban je kada su u pitanju novorođenčad, deca, stariji i hronični bolesnici.

Iako je ovaj zdravstveni problem veoma čest, i dalje postoje mnoge zablude kada je o snižavanju povišene temperature reč.

Šta je istina, a šta zabluda, za čitaoce „Novosti“ objašnjava primarijus dr Vesna Đekić Tasić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Rakovica.

ISTINE

1. Povišena telesna temperatura treba da se snižava samo kada pređe 38 ili 39 stepeni Celzijusovih. Tek u tom slučaju treba da koristite antipiretike.

2. Povišena telesna temperatura ne slabi imuni sistem, već pomaže organizmu da se izbori sa infekcijom. Ona ubrzava metaboličke procese koji nepovoljno deluju na izazivače bolesti.

3. Telo treba da se rashlađuje mlakom vodom nekoliko minuta. Najbolje u kadi pod tušem ili uz pomoć krpe ili sunđera. Voda na taj način oduzima telu znatnu količinu toplote. Dete treba da se umota u peškir ili pamučnu pelenu natopljenu mlakom vodom i preko toga u suv peškir. Posle 5-10 minuta treba skinuti oblogu i osušiti telo.

4. Preporučuje se da se temperatura tela meri svakih 15 minuta. Rashlađivanje mlakom vodom treba da se ponavlja dok toplomer ne pokaže manje od 39 stepeni.

5. Prostorija u kojoj je bolesnik treba da se rashlađuje provetravanjem i da ima dovoljno prirodne, sunčeve svetlosti. Na taj način se smanjuje koncentracija infektivnih agenasa.

6. Mirovanje je neophodno, jer fizička aktivnost pojačava stvaranje toplote.

ZABLUDE

1. Temperaturu ne treba snižavati čim pređe 37 podeljak, jer je ona prirodan način odbrane organizma od infekcije.

2. Utopljavanje bolesnika je veoma česta i opasna zabluda jer pregrejanost tela može da dovede do toplotnog udara. Bolesnik treba da je lagano obučen i pokriven kao i kada nema povišenu temperaturu.

3. Iako ga neretko preporučuju i lekari, tuširanje hladnom vodom je stres za organizam pod temperaturom. Osim toga, hladna voda sužava krvne sudove i telo ne može da se oslobodi viška toplote.

4. Trljanje alkoholom ili rakijom nije preporučljivo. To posebno važi za decu, jer može doći do apsorpcije alkohola preko kože i trovanja, isto kao i udisanja alkohola ili rakije.

5. Prisiljavanje bolesnika da jede i pije da bi brže ozdravio je pogrešno. Kod povišene telesne temperature preporučuje se lakša hrana, kao što je prepečen hleb, voće, bareni krompir i mnogo tečnosti. Lekari sa engleskog područja deci za snižavanje temperature preporučuju sladoled.

6. Antibiotici nisu lekovi za snižavanje telesne temperature. Oni se koriste u lečenju bakterijskih infekcija, a povišena telesna temperatura nije uvek znak bakterijske infekcije. Osim toga, antibiotici ne deluju na viruse. Ako bude bilo potrebno, bolest će se lečiti antibioticima, ali o tome odluku treba da donese lekar.

Izvor:novosti.rs

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s