Ознаке

, , , , , , , , ,


Postoje tri osnovna postupka merenja temperature novorođenčeta: putem uha, pazuha i rektalno.

temperatura bebe

Poslednjih godina, stručnjaci ne preporučuju oralna merenja za decu mlađu od četiri godine, jer su do tog uzrasta sklona migoljenju i rezultati koje toplomeri daju nisu pouzdani. Najpreciznijim merenjem se smatra rektalno, ali i metode koje se vrše putem uha i pazuha daju dobre rezultate.

Ako koristite i rektalnu i metodu merenja ispod pazuha, koristite različite toplomere i označite ih kako se ne bi pomešali. Takođe, imajte na umu da bi trebalo razhladiti dete pre nego što se merenje temperature obavi. Rezultati , naime, neće biti tačni ako je beba okupana toplom vodom neposredno pre merenja.

Kada treba ići kod lekaraUkoliko je vaš mališan mlađi od tri meseca, obratite se pedijatru kada njegova temperatura dostigne 38 stepeni. Deca uzrasta između tri i šest meseci moraju biti pregledana od strane stručnjaka kada njihova temperatura iznosi 38,3, dok bebu stariju od šest meseci morate odvesti lekaru nakon što temperature dostigne visinu od 39,4.

Osnovni postupci merenja i njihove prednosti i mane su sledeći:

Merenje u uhu

Toplomeri za uho mogu precizno odrediti temperaturu deteta, ali i ovakvo merenje zahteva vežbu. Naime, ukoliko senzor aparata ne postavite pravilno u bebino uho, rezultat se neće očitati pravilno. Međutim, kada ovladate upotrebom toplomera, moći ćete da sigurnošću da izmerite temperaturu. Ovakvi toplomeri koriste se ne kod dece mlađe od tri meseca jer su njihovi ušni kanali preuski, piše Yumama.

Merenje na čelu

Što se tiče digitalnih toplomera koji se stavljaju na čelo beba, oni se koriste prilično lako, ali mogu biti manje pouzdani od onih koji se postavljaju u uho. Preporučuje se da se oni upotrebljavaju prilikom merenja temperature starijeg deteta.

Merenje ispod pazuha

Najjednostavnija i najčešća tehnika merenja telesne temperature može se sprovesti u delo prilikom dojenja ili bilo koje situacije u kojoj je vaša beba mirna i opuštena. Skinite odeću svog mališana i postavite vrh digitalnog toplomera ispod pazuha. Držite drugi kraj aparata dok očitava temperaturu. Iako je jednostavan, ovaj način merenja je najmanje pouzdan jer spoljašnja temperatura može biti i do 2 stepena niža od one izmerene iznutra.

Rektalno merenje

Najprecizniji metod merenja temperature je rektalni. Najpre, dezinfikujte toplomer sapunom i vodom, a potom premažite vrh aparata vazelinom. Postavite bebu na leđa ili na stomak u svom krilu. Zatim postavite toplomer u rektum (ne više od dve centimetra!) i držite ga dok ne očita temperaturu. Inače, ovakvo merenje može da stimuliše rad creva, pa se nemojte iznenaditi ako se beba ukaki.

Izvor:mondo.rs

Advertisements