Ознаке

, , , , , ,


Dete od vas uči kako treba da se ponaša. Navodimo vam nekoliko loših navika koje roditelji često prenose i deci, kao i načine kako da ih najlakše iskorenite.

lose navike u ishrani

Hrana kao nagrada

Vaše dete je pravi anđeo ceo dan. Da li zbog toga zaslužuje malo čokolade? Omiljeni slatkiš možda deluje kao odlična nagrada, ali ako dete vremenom postane gojazno (posledica loših navika koje je steklo odmalena), sigurno vam neće biti zahvalno.

Ako želite da pokažete da se ponosite njime, zbog dobrog vladanja ili nekih drugih zasluga, postoje brojni drugi načini za to. Povedite ga na omiljeno igralište, u park, u šetnju gradom, na dečiju predstavu…

Pasivno jelo

Ako odlazak u bioskop znači i grickanje kokica i ispijanje sokova, zapitajte se zbog čega tako mora da bude. Vaše dete je fokusirano na film da neće ni uživati u grickalicama (neće ni primetiti da ih jede!)… a one su visokokalorične.

Tokom vremena, navika pasivnog jela otežaće detetu da raspozna pravu glad od konzumiranja hrane samo zato što mu je pri ruci.

Upotreba hrane kao utehe

Još od rođenja, koristili ste hranu da biste smirili bebu. Kada god bi zaplakala, znali ste da je mleko najčešće ono što joj je potrebno. Iako je sasvim prirodno da potražite utehu u hrani, važno je da u tom budete selektivni.

Ponudite mu voće koje pruža potrebnu hranljivu i energetsku vrednost umesto slatkiša. U slučaju da je vaše dete već naviklo da jede slatkiše, kad god je gladno ili umorno, recite mu da će ih dobiti, ali tek kada pojede nešto hranljivo. Tada će se normalizovati nivo šećera u njegovoj krvi i dete više neće osećati potrebu za slatkim.

Primoravanje da se pojede sve iz tanjira

Ovu naredbu ste verovatno čuli nebrojeno puta od roditelja i sada je ponavljate detetu. Stalno primoravate klinca da pojede sve, jer se plašite da ne jede dovoljno i da će ostati gladan. Međutim, zbog toga vaše dete može da stekne naviku da uvek pojede sve ono što mu servirate, bez obzira na to da li je gladno ili ne.

Ipak, znajte da apetit deteta varira iz dana u dan. Ako ne završi obrok, nemojte da ga forsirate, niti da ga kažnjavate. Umesto toga, pitajte ga zbog čega ne može da pojede sve – možda nije gladno ili mu se ne dopada ukus hrane. Deca, baš kao i odrasli, prave razliku između ukusa… neki im se dopadaju, a neki ne. A to je nešto što treba da poštujete.

Autor: Life Content, M.K.

Advertisements