Ознаке

, , , , , , , ,


Deca uvek žele da imitiraju odrasle. Zato, kada su praznici, jedu hranu koju jedu odrasli, a koja je teža, masnija i svakako kaloričnija. Dobra zabava se često pokvari jutrom gde se dete žali na bolove u stomaku, mučninom ili nekim drugim problemima sa varenjem. Da se to ne bi dogodilo, po principu bolje je sprečiti nego lečiti, nije na odmet preuzeti neke mere predostrožnosti za vreme praznika, preporučuje nutricionista Branka Mirković.

badnje_vece_sta_treba_da_se_nadje_na_trpezi_aps_967568552
1. Da li deca mogu sve da probaju?
Da, veæ od treće godine deca mogu da vare sve namirnice. To je idealna prilika da se upoznaju sa ukusom hrane koju jedu „veliki“. Sve što mislite da bi trebalo da pojedu, stavite im na jedan tanjir, pravite im društvo dok jedu, tako ćete imati uvid šta je i koliko pojedeno.
2. Da li ih treba prisiljavati da jedu i ono što ne žele?
Neka jela imaju strukturu i izgled koji deci deluju odbojno, iako njihov organizam može da ih svari. Ako ne žele da ih probaju, nemojte da insistirate.
3. Da li im treba ograničiti količinu čokolade?
Kad je o čokoladi reč, možete da budete popustljiviji nego inače. Ipak, čokoladu im ponudite tek na kraju obroka ­ biće siti i poješće manju količinu ovog slatkiša. U svakom slučaju, nemojte da ostavljate činiju sa čokoladom ili bombonama na stolu ­ to je iskušenje kome je teško odoleti!
4. Da li treba izbegavati namirnice koje sadrže puno soli?
Dimljena riba, neke vrste sireva, paštete… Za doček je sve (ili skoro sve)dozvoljeno. Ako vaša deca obožavaju slane specijalitete, potrudite se da piju dovoljno vode da se ne bi budila u toku noći.
5 Da li je prasetina previše masna?
Deca mogu lako da asimiluju masti iz pečenja, pod uslovom da se ne prejedu i da ih ne kombinuju sa drugim masnim namirnicama, kao što su majonez, razni umaci i pomfrit.
6 Imaju li pravo na šampanjac?
Uvek je poželjno da se prvi kontakt sa alkoholom desi što kasnije. Bolje je da im ponudite neki gazirani sok ili limunadu u čaši za šampanjac. Takođe, odvojte flašu ili neko drugo pakovanje pića koje će dete piti, napravite šalu da je to samo njegovo ili njeno piće i obeležite ga nečim. Dete će biti srećno, a vi
mirniji jer ćete imati uvid o količini koja je popijena.
7. Da li moraju da čekaju ako gozba kasni?
Mala deca teško podnose glad. Ako ne mogu da izdrže, ponudite im malo hladnog predjela, salate,šargarepu…
8. Da li narednog dana treba da budu na dijeti?
Nema potrebe, pošto deca sama regulišu apetit i potrebu za kalorijama. Ako su previše jela prethodnog dana, sasvim je prirodno da će narednog dana imati slabiji apetit. Ako se ipak dogodi da se dete prejede i da posle ima bolove u stomaku, a nije ništa alarmantno, svakako tog dana neka jede lakšu hranu. Malo čaja i dvopeka, lagana supica, bareni krompir.

Izvor:blic.rs

Advertisements