Ознаке

, , , , , , , , , , ,


Sve više obolelih od nekada iskorenjene bolesti.U Srbiji zaražene 72 osobe.

boginje-ps

Foto: printscreen/youtube

Srbiji peti epidemija malih boginja koje su u našoj zemlji poslednji put registrovane 2007. godine, a do sada je zabeleženo 38 slučajeva zaraze, a za još 34 osobe se sumnja da imaju ovu bolest, za koju se smatralo da je iskorenjena!

Prema rečima stručnjaka osnovni uzrok povratka malih boginja jeste sve češće odbijanje roditelja da vakcinišu decu protiv ove bolesti, pošto su se pojavile naučne tvrdnje da MMR vakcina može da prouzrokuje autizam!Ovo otkriće nikada nije potvrđeno, ali ni demantovano, a čak i vrhunski naučnici se i dalje spore oko toga da li je tačno.

Dokazane nuspojave MMR vakcine:

Otok i crvenilo na mestu davanja vakcine

-Blaga temperatura prvih nekoliko dana

-Otok kapaka

-Uvećani limfni čvorovi na vratu

Nedokazane nuspojave:

-Autizam

Ovo je veoma zarazna bolest, koja se u početku manifestuje kijanjem i povišenom temperaturom, mučninom u stomaku, osipom i kašljem, a zbog opšteg pada imunitete kasnije može izazvati i tuberkulozu, akutno zapaljenje mozga, ali i smrtne slučajeve!

U epidemiji morbila 1997. godine u kojoj je obolelo oko 4.000 osoba registrovano je više smrtnih slučaja.

Male boginje (morbili) u Srbiju su stigle u novembru, a prvi slučaj zabeležen je u Beogradu, gde je u međuvremenu i zvanično proglašena epidemija koja se od tada proširila po celoj zemlji.

BROJ ZARAŽENIH:
* Beograd – 37
* Južnobački okrug – 18
* Mačvanski okrug – 5
* Sremski okrug – 3
* Severnobanatski okrug – 2
* Jablanički okrug – 2
* Južnobanatski okrug – 2
* Moravički okrug – 3

Stručnjaci instituta „Batut“ sumnjaju da je infekcija došla iz dva pravca.

-Postoje dva lanca kretanja zaraze, predpostavlja se da je jedan došao sa Dalekog istoka, a drugi iz Republike Srpske, gde su najpre obolele dve bliznakinje. Manji broj obolelih su deca, a imamo slučaj da je inficirana cela jedna porodica -saopštio je institut „Batut“

Širenje infekcije je direktno povezano sa sve češćim odbijanjem roditelja da vakcinišu decu zbog straha od autizma.Pedijatar Snežana Marković garantuje ličnim primerom da nema razloga da se sumnja u korist koju donosi vakcina MMR (protiv malih boginja, zaušaka i rubeola)

-Ja sam svoju ćerku vakcinisala šta više od toga da vam kažem…Samo jedan slučaj malih boginja je dovoljan da bi nastala epidemija – ističe Markovićeva

Pedijatar Saša Milićević ističe da su zbog mnogobrojnih afera oko vakcina u Srbiji ljudi postali paranoični, ali da ih ne krivi zbog toga.

  – U Srbiji je vakcinacija zakonska obaveza roditelja. S druge strane, ako ne žele da svoje dete vakcinišu, dužni su da se pismeno izjasne. U nekim zapadnim zemljama deca koja nisu vakcinisana nemaju pravo da idu u vrtić – ističe dr Saša Milićević

Ida Jovanović pedijatar klinike u Tiršovoj -Strahovi roditelja koji ne vakcinišu svoju decu potpuno su bez osnova. Veliko je pitanje ko i zašto ima interesa da generiše takve strahove.

S druge strane prof. dr Branimir Nestorović, pedijatar u Dečjoj klinicu i Tiršovoj, smatra da je MMR vakcina opasna i nepotrebna.

-Ja uvek postavim jedno pitanje: zašto Amiši, a ima ih tri miliona u Americi, koji se ne vakcinišu, nemaju autizam. Oni se od nas razlikuju samo po tome što jedu zdravu hranu i ne vakcinišu se. I zato smatram da je MMR nepotrebna vakcina – smatra Nestorović.

Izvor: Informer

 

Advertisements