Ознаке

, , , , , , , ,


ŠTA JE TO HIDROCELA (VODENA KILA)?

HIDROCELA kesica ispunjena tečnošću koja okružuje testis. Zbog toga se javlja otok skrotuma (kožne vrećice u kojoj je smešten testis).

226405_504712999570480_724422174_n

 

KOLIKO JE ČESTA?

Hidrocela se veoma često viđa kod novorođenčadi, međutim najveći broj ovih hidrocela spontano bez ikakvih intervencija I posledica nestaje tokom prve godine života. Stariji dečaci I odrasli mogu da dobiju hidrocelu zbog upale ili povrede sadržaja skrotuma.

 

DA LI DEČAKA BOLI HIDROCELA?

Hidrocela je obično bezbolna. Po pravilu je I bezopasna I ne zahteva nikakav tretman. Međutim, ako primetite da dete ima otečen skrotum, odvedite ga lekaru da bi se otklonila sumnja na DRUGE moguće razloge otoka.

 

KOJE SIMPTOME DAJE HIDROCELA?

Obično je jedini znak da dete ima hidrocelu bezbolni otok skrotuma. Stariji dečaci I odrasli muškarci mogu imati osećaj nelagode zbog otoka koji je uveče veći nego ujutro.

 

KADA ODVESTI DETE LEKARU?

Uvek kada se primeti otok u predelu skrotma potrebno je da doktor pregleda dete da bi se ustanovilo od čega on potiče. Moguće je da otok postoji zbog prisustva PRAVE PREPONSKE KILE kod koje se zbog slabe tačke na trbušnom zidu deo creva spušta u skrotum. Prava preponska kila češće zahteva hirurški tretman od hidrocele. Osim toga ona može da se uklješti (uvrne oko svoje peteljke). Uklještenje kile je hitno stanje koje zahteva neodložnu pomoć lekara. Kod hidrocele, međutim, uklještenje ne preti detetu.

 

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Za dijagnozu je dovoljan ultrazvučni pregled testisa.

 

KAKO NASTAJE HIDROCELA?

Većina hidrocela prisutna je na rođenju (urođene hidrocele), a bebe rođene pre termina su u većem riziku da ih imaju. Kod muške novorođenčadi hidrocela se razvija još tokom boravka u maminom stomaku. U toku embrionalnog razvoja muške bebe, testis se spušta iz trbuha u skrotum. Kesica (processus vaginalis) koja je pridružena svakom testisu komunicira sa trbušnom dupljom i sadrži tečnost koja okružuje testis. U većini slučajeva kad dođe do zatvaranja kesice nakon rođenja dolazi i do resorpcije ove tečnosti. Međutim, ukoliko dođe do zatvaranja kesice i zarobljavanja tečnosti koja ne može više da se vrati u trbuh bebe, formira se hidrocela. U većini slučajeva, ova tečnost zaostala oko testisa se potpuno resorbuje (nestane) tokom prve godine. U nekim slučajevima komunikacija kesice sa trbušnom dupljom nije potpuno prekinuta, tako da se pritiskom na skrotum količina tečnosti i veličine hidrocele menjaju.

Kod starijih dečaka hidrocela se razvija kao rezultat povrede ili upale epididimisa (malog izuvijanog kanalića na zadnjem delu testisa) ili tkiva testisa. To je stečena hidrocela.

 

 

KOJI SU FAKTORI RIZIKA ZA RAZVOJ STEČENE HIDROCELE?

Povrede skrotuma.

Infekcije, uključujući seksualno prenosive bolesti.

 

KOJE SU MOGUĆE KOMPLIKACIJE HIDROCELE?

Hidrocela po pravilu nije opasna I najčešće ne utiče na plodnost muškarca. Međutim, ponekad može postojati neka druga osnovna bolest (infekcija ili tumor) koja je dovela do hidrocele, ili udružena pojava (prva kila) koja je sama po sebi opasna. Zbog toga je pregled deteta sa tipičnom hidrocelom neophodan.

 

DA LI JE NEKAD IPAK POTREBNO LEČENJE HIDROCELE?

Ukoliko se ne povuče spontano za godinu dana, ako se povećava ili pravi osećaj nelagodnosti dečaku, može se razmatrati hirurško odstranjenje hidrocele.

 

KAKO SE ODSTRANJUJE HIDROCELA?

Hirurška intervencija se obavlja tokom kratkotrajne hospitalizacije u opštoj ili spinalnoj anesteziji. Ponekad je potrebno da tokom nekoliko dana posle intervencije ostane dren na mestu intervencije. Dečacima se savetuje privremeno nošenje skrotalnog suspenzora (naprava koja pridržava testis) I stavljanje hladnih obloga da bi se smanjio otok nakon intervencije.

Izvor:pedijatar.rs

Advertisements