Ознаке

, , , , , , , , , ,


Vrus A H1N1, koji je bio aktivan na životinjama, mutirao je i prešao na čoveka, a najugroženiji su hronični bolesnici, trudnice i deca.

Epidemiolog Branislav Tiodorović,  objašnjava da je ovaj tip virusa označen kao sezonski jer je prošao kroz populaciju i nije više poseban, mutant virus.

Na jugu kritično

– Istraživanja obavljena nakon pandemije pokazala su da je oko 78 odsto stanovništva prebolelo ovaj grip, odnosno stvorilo imunitet, ili je vakcinisano. To znači da je oko 20 odsto, mahom mlađe populacije, ostalo nezaštićeno, jer nije imalo dodira s ovim virusom. Najugroženiji su hronični bolesnici kod kojih je došlo do osetnog pada imuniteta, dijabetičari, oni s malignim, bubrežnim, kardiovaskularnim oboljenjima, zatim trudnice i mala deca – kaže Tiodorović i naglašava da je u Beogradu trenutno špic sezone gripa, u Vojvodini jenjava, dok je na jugu Srbije u ekspanziji.

Epidemiolog navodi da osobe koje imaju poteškoća u disanju, malaksale su i imaju povećanu temperaturu koja se teško obara ne treba da čekaju, već da se odmah jave lekaru.

Vakcinacija nema smisla

– Grip nije strašan, ali komplikacije mogu biti ubitačne. Zato savetujem građanima da dok traje opasnost, a to je kraj marta, pokušaju da podignu imunitet unosom sirovih vitamina iz voća i povrća, da što češće peru ruke i da ne zalaze na mesta s mnogo ljudi. Što se vakcinacije tiče, ona je sada izlišna. Do pre dvadesetak dana je imala smisla, sada ne – zaključuje Branislav Tiodorović.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) početkom godine potvrdila je da je došlo do mutacije virusa gripa A podtipa H3N2, što je podrazumevalo da cepivo neće dati potpunu zaštitu vakcinisanim građanima.

SIMPTOMI

– Groznica
– Kašalj
– Bolovi u mišićima i kostima
– Upala grla
– Glavobolja
– Jeza
– Umor
– Proliv i povraćanje

POSLEDICE

– Srčana oboljenja, dijabetes i astma
– Zapaljenje pluća
– Slabljenje i otkazivanje disanja
– Smrt

MOJ UGAO

Dr Saša Milićević,pedijatar

Dr Saša Milićević

Dečji organizam se teško nosi s gripom zbog smanjene otpornosti.Radi jačanja imuniteta preporučujem roditeljima da im svakodnevno daju voće bogato vitaminom C, da im se po povratku iz vrtića ili škole nos ispira fiziološkim rastvorom, a usta žalfijom.

 
Advertisements