Ознаке

, , , , , , , ,


Istine i zablude o pravilnim položajima bebeFoto: Shutterstock

Dok ne savladaju nesigurnost roditelji često osećaju strah i imaju nedoumice kako da nose bebu, u kom položaju treba da spava, kada sme da počne da sedi i kako da se ponašaju kada počne da pravi prve korake.

 

Pročitajte odgovore na najčešća pitanja, opustite se i verujte svom instinktu

Bojim se da uzmem svoju novorođenu bebu. Kako to da uradim, a da je ne povredim?

Novorođenče najčešće držimo u naručju – u ležećem položaju na leđima, uz pridržavanje glave rukom, ili mu se glava oslanja na našu podlakticu. Uspravljamo ga samo da bi podrignulo. Prilikom uzimanja ili spuštanja u krevet bebe mlađe od šest nedelja, uvek joj jednom rukom pridržavamo glavu. U kasnijem uzrastu je najpre okrenemo na bok, pa onda podignemo ili spustimo, bez pridržavanja glave.

Kako pravilno da držim dvomesečnu bebu?

Kada beba bude u stanju da samostalno drži glavu – može da se nosi u naručju, bez pridržavanja glave, oslonjena na naše telo prednjom stranom ili leđima. Ovaj poslednji položaj je omiljen, jer beba može bolje da posmatra svet oko sebe. Nešto stariju bebu možemo da držimo tako da sedi na jednoj našoj ruci, ili preko kuka.

U kom položaju beba treba da spava?

Položaj na leđima prija bebi. Ali, sasvim mala beba, ukoliko nije podrignula nakon obroka – može, ako bljucne u tom položaju – da se zagrcne, što zna da bude opasno.
Našu petomesečnu bebu jako raduje kada je „cupkamo“ na nogama. Da nije rano za to?
Jeste! Odojče već u uzrastu od pet meseci može da se refleksno, ali na kratko odgurne ispruženim nogama o čvrstu podlogu. Čim refleks popusti – kolena mu klecaju, da bi se ubrzo ponovo odgurnulo. Deluje kao da takva aktivnost raduje bebu, pa odrasli vole da je cupkaju u tom položaju. Međutim, ortopedi upozoravaju da to ne treba činiti, jer je koštano-zglobni sistem u tom uzrastu isuviše slab da izdrži detetovu težinu, zbog čega mogu da nastanu izvesna oštećenja. Najbolje je da se dete uspravi na noge samo – kada za to dođe vreme.
Zato je beba mlađa od dva meseca najbezbednija u položaju na boku, poduprta iza leđa pokrivačem da se ne bi prevrnula. U toku dana više puta menjajte stranu na kojoj beba leži, i ne okrećite je licem ka zidu, jer će u tom slučaju da se zabacuje unazad, pokušavajući da ostvari komunikaciju sa okolinom. U principu, nikakvo zabacivanje glave unazad nije dobro. Jer, ako se često ponavlja, remeti normalan proces uspravljanja i dovodi do krivljenja vrata. Iz istog razloga, i zvečke koje vise iznad bebinog kreveta – ne treba da budu okačene iznad njene glave, već iznad stomaka! Stručnjaci ne preporučuju da se beba mlađa od dva meseca ostavlja u položaju potrbuške bez nadzora, jer je sindrom iznenadne smrti znatno češći kod mlađe odojčadi u tom položaju. Naravno, kada je beba budna, poželjno je da se postavlja i potrbuške, kako bi vežbala uspravljanje na ruke, ali do dva meseca – samo pod nadzorom odrasle osobe. U svakom slučaju, nije poželjno da beba leži isključivo u jednom položaju, jer su u prva tri meseca kosti još uvek mekane. Zbog toga može da dođe do deformacije dela tela na koji se beba isključivo oslanja.

Izvor :yumama

Advertisements