Ознаке

, , , , , , , , ,


Autor: dr sci med Saša Milićević

voce1_1386001284_670x0

U ishrani dece i odraslih vitamini su neophodan sastojak. Ukoliko je ta ishrana redovna i adekvatna,  unos navedenih vitamina je najčešće optimalan. Postoje oboljenja gde je resorbcija vitamina  iz hrane poremećena, na žalost postoje i osobe koje sebi ne mogu da priušte redovan unos voća u dovoljnim količinama.

Na tržištu postoje brojni vitaminski preparati , u različitim oblicima koji se agresivno reklamiraju i privlače sve nas da ih koristimo što više i što duže. Neophodno je znati da i takav unos vitaminskih supstanci treba biti praćen od strane lekara. I ako je hipervitaminoza, odnosno preveliki unos vitamina, retka treba misliti i na nju

.Vitaminski preparati često sadrže aditive, boje i korigense ukusa koji mogu nekada da budu uzročnici alergijskih reakcija. Svi znamo da se voćni plodovi tretiraju intezivno hemikalijama i da je zbog toga neophodna priprema voća pre upotrebe.

Roditeljima je često lakše da daju vitaminske sirupe nego da jure decu po stanu sa jabukom ili pomorandžom. Ipak treba imati na umu da i pored davanja vitaminskih sirupa unos svežeg voća je ne zamenjiv.

Dakle potrebno je naći balans između unosa sintetičkih vitamina i prirodne ishrane.

Advertisements