Ознаке

, , , , , , , , , , ,


Uskršnja jaja su sastavni deo Uskrsa, radost za decu, ali i odrasle.
Ali koliko dugo su uskršnja jaja jestiva?
Trebamo li ih odmah jesti i nakon praznika, da li višak baciti ili ih možemo jesti i više dana nakon praznika?
преузимање (19)

Jaje je namirnica kod koje se mora paziti na kvalitet i svežinu zbog opasnosti od infekcije salmonelom.

Kako da znate da je jaje sveže?
Stavite sirovo jaje u čašu vode. Ako leži na dnu, ili je uži vrh okrenut gore, sveže je. Ako je u sredini, nije baš sveže, ali je još uvek dobro za jelo. Ako pluta, bacite ga, to je pokvareno jaje. Ljuska je „prva linija odbrane“, pa pazite da ne prsne. Jaja sa napuklom ljuskom nisu za jelo.

Sveža jaja u frižideru mogu da stoje četiri do pet nedelja, a tvrdo kuvana – da se koriste nedelju dana. Kuvana ne mogu da traju kao sveža jer kuvanje skida zaštitnu opnu – koja štiti

Plavo- zelena boja na granici između belanca i žumanca kuvanog jaja je samo znak da se jaje dugo kuvalo, a ne da je pokvareno, te se slobodno može jesti.

Ako sami pravite uskršnja jaja nakon kuvanja ih nemojte naglo hladiti ledenom vodom, jer tako bakterije mogu ući u jaje.
Takva jaja se moraju pojesti najkasnije za dva dana.

Najbolje je da koristite recepte za bojenje jaja koja su na prirodnoj bazi ili kupite boje od biljnih ekstrakata.

Advertisements