Ознаке

, , , , , , , ,


„Niko nije rođen kao savršen roditelj i niko ne može postati savršen roditelj jer niko od nas ne može biti besprekoran. Ali zato se možemo truditi biti najbolji mogući roditelji“ – piše Bruno Šimleša u svojoj knjizi „Umjetnost života“ iz koje vam donosimo poglavlje o roditeljstvu

Ne postoji formula za savršeno roditeljstvo. Truditi se biti dobar roditelj, jednako kao i truditi se biti dobar čovek, znači stalno učiti i napredovati. Mama i ja često preispitujemo svoje odluke i postupke, ali ne zato što smo loši roditelji, nego zato što želimo biti najbolji mogući roditelji. Želimo biti naj­bolji što možemo i zato dajemo sve od sebe da tebi pružimo sve što znamo da zaslužuješ.

 

Znam da smo u tom procesu grešili i sigurno ćemo i dalje grešiti, ali jednako sam siguran da ćemo nastaviti učiti, rasti i napredovati i tako se osigurati da ne ponavljamo iste greške te da pravimo što manje novih grešaka. Jer cilj nam je pružiti ti što zdravije životno nasleđe.

 

Ni mama ni ja ne mislimo da sve znamo pa dopuštamo životu da nam pokaže što možemo još bolje uraditi. Iako verujemo da najčešće znamo šta je najbolje za tebe, rado ćemo promieniti svoje mišljenje ili ponašanje ako nas život demantuje i vidimo da nešto ne štima.

 

Tako to i inače treba da izgleda. Treba osluškivati život jer će ti on drage volje pokazati kako možeš uzeti maksimum od njega. Umesto da mu u usta nasilno trpaš svoja uverenja o tome šta je najbolje i šta treba učiniti u određenoj situaciji, mnogo je mudrije dopustiti njemu da ti pokaže šta zaista funkcioniše u praksi. Tako ćeš najviše naučiti o životu, ali i o sebi jer će ti život pokazivati kako možeš zasjati.

 

Seti se ovoga jednoga dana ako postaneš mama. Dopusti svom detetu da te nauči da budeš dobar roditelj. To nikako ne znači da bi trebalo da poštuješ sve njegove želje ili da svom detetu nikad ne smeš reći „ne“, nego samo da ćeš biti pre­dana majka koja će dopustiti stvarnosti da ti pokaže koji tvoji postupci bude najbolje u tvom detetu, a koje bi postupke, misli ili osjećaje mogla promeniti.

 

Ključna stvar u vaspitanju je da pokušaš da otkriješ šta je tvom detetu potrebno da se razvije u zdravo biće, a ne zadovoljavati sve njegove trenutne potrebe jer ne sme dete da određuje kako će biti gajeno. Bake redovno upadnu u tu klopku pa ništa ne žele da brane „svojim prekrasnim anđelčićima“, ali tako će pre postati mali đavoli jer će misliti da sve uvek treba da bude po njihovom.

 

Umesto da ti njima uvek namećeš svoju volju ili da stalno dopuštaš njima da nameću svoju, najzrelije je pustiti životu da ti pokaže šta je doista najmudrije. Prati rasplet određene situacije i razmisli jesi li svojim postupkom detetu osigurala najlepše moguće životno nasleđe. Ako jesi, proslavi svoj uspeh i mudrost i nastavi tako da se ponašaš, a ako nisi, pokušaj promeniti svoje ponašanje i uverenja o tome kako treba da odgajaš svoju decu.

 

I nemoj biti prestroga prema sebi jer ćeš sigurno praviti greš­ke, ali umesto tvrdoglavog zameranja sebi, bolje je da tvrdo­glavo i uporno tražiš rešenje kako to da promijeniš u sledećoj sličnoj situaciji. To će ti pomoći da budeš najbolja moguća majka što možeš biti.

Izvor:roditelj.hr

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements