Ознаке

, , , , , , , , , ,


 

преузимање (16)

 

Prema saopštenju Kanadskog ministarstva zdravlja repelent koji sadrži DEET kao aktivnu supstancu može se primeniti kod dece uzrasta 2-12godina samo u koncentraciji manjoj od 10%. Savetuje se primena do 3 puta na dan za decu iznad 2 godine a samo jednom dnevno za mlađu decu. Ne savetuje se primena kod beba ispod 6 meseci.

 

Američka pedijatrijska akademija (AAP) u svojoj publikaciji iz 2003 godnie iznosi da je bezbednost preparata sa 30% DEET-a jednaka bezbednosti preparata sa 10% supstance ukoliko se poštuju uputstva na kutiji. AAP smatra da je uzrast 2 meseca taj ispod koga ne treba primeniti DEET.

 

Nakon 12 godina istraživanja preparati protiv ujeda insekata su unapređeni otkrićem nove supstance ICARIDIN. Ova supstanca je u sastavu AUTAN-a. Prema aktuelnim informacijama icaridin je bezbedan za primenu kod dece uzrasta 2-12 godina, ukoliko se primenjuje prema uputstvu. AAP se još uvek nije izjasnila o bezbednosti icaridina.

 

Za uzrast ispod 2 godine izgleda da je primena repelenta diskutabilna zbog mogućnosti unošenja supstance u usta i oči od koje se ne možemo obezbediti.

 

Izvor:

 

http://www.cdc.gov/ncidod/dvbid/westnile/qa/insect_repellent.htm

 

 

 

 

 

 

Advertisements