Ознаке

, , , , , , , ,


Iako je mališanima nemoguće zabraniti da se igraju u prirodi, postoji nekoliko saveta koje možete da primenite kako biste ih sačuvali. Izbegavajte visoku travu, 

184579_416866621678822_1532770044_n

Boravak u prirodi na svežem vazduhu mogu da pokvare – krpelji. Sa „eksplozijom“ vegetacije, pojavljuju se i ove krvopije, koje napadaju svakog ko im se nađe u blizini, a najviše ugrožavaju decu. Zbog toga budite na oprezu, jer ako vas ujedu, mogu da vas zaraze i naprave velike probleme u organizmu. Iako je mališanima nemoguće zabraniti da se igraju u prirodi, postoji nekoliko saveta koje možete da primenite kako biste ih sačuvali.

 

– Izbegavajte visoku travu, jer je ona „najudobnije“ mesto za krpelje.

 

– Deci obucite duge pantalone ili bar dokolenice, da biste im zaštitili noge.

 

– U apoteci potražite „rasterivače insekata“ biljnog prekla, koji se nanose na kožu, a nisu opasni za najmlađe. Namažite im sve otvorene delove tela, pre nego što izađete napolje.

 

– Kada dođete kući, prvo dobro pregledajte kožu mališana, pa ga tek onda istuširajte, jer krpelj zna da se zavuče daleko od mesta gde je ujeo.

 

– Ne zaboravite da pogledate kosu i vrat. Ukoliko spazite krpelja, obavezno idite do Doma zdravlja ili uzmite pincetu i polako ga povucite jer se možda nije duboko zavukao. Ako ga naglo „trgnete“, pod kožom mogu da ostanu glava i rilice kojima se zakačio.

 

– Izvađenog krpelja odnesite u laboratoriju, da bi se proverilo da li je zarazan i na vreme pristupilo terapiji.

 

Izvor:novosti.rs

 

 

 

 

Advertisements