Ознаке

, , , , , , , ,


Temperaturni šok koji će nas zadesiti narednih dana može biti veoma opasan po naše zdravlje, upozoravaju lekari koji tvrde da će i najzdravijim ljudima biti teško

 Juzna-obala-dominikanske-republike

KAKAV ŠOK! Danas i sutra u Srbiji temperatura će ići i do 35 stepeni, a onda će se za nepuna 24 sata spustiti za čak 15 stepeni! Lekari kažu da ni najzdravijima neće biti lako, a kamoli hroničnim bolesnicima!

 

Meteorolozi upozoravaju da se ni nakon te drastične promene vreme neće stabilizovati i da će nastaviti da oscilira, pa će tako u nedelju 10. maja biti preko 30 stepeni, a subjektivni osećaj biće kao da je 38, dok će u ponedeljak biti samo 17!

Zdravko Mijailović, kardiolog sa VMA kaže za “Naše novine” da teški i hronični bolesnici moraju striktno da se pridržavaju upustva lekara.

– Vremenska klackalica najteže će pasti bolesnicima sa oslabljenom levom komorom srca, onima koji su preživeli infrakt pa su sada nestabilni, kao i onima sa opasnom aritmijom i anginom pektoris. Budući da u momentu kada temperatura dostigne 35 stepeni ljudski krvni sudovi se rašire, a onda kada temperatura u kratkom roku padne oni se skupe, što je jako opasno – kaže on.

 

Lekar naglašava da bi i zdravi ljudi mogli da osećaju tegobe, kao što su bolovi u mišićima i kostima, vrtoglavicu, naglo promene raspoloženja, umor, pospanost, itd.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

 

 

 

 

 

 

Advertisements