Grčeve svaki roditelj lako prepoznaje, ali se sa njima teško bori. Za mame i tate sa BeBerzice, viša medicinska sestra Slađana Crvenkov otkriva nekoliko trikova kako se može olakšati ovaj period u bebinom životu.

1_331457

 

Grčevi su normalna, ali ne i kod svake bebe prisutna pojava. Mogu se javiti već u prvim danima, i trajati čak do šest meseci , ali samo ukoliko se na vreme ne odreaguje na adekvatan način.

 

Zašto se grčevi javljaju?

· hranjenje deteta u razmacima manjim od 2 sata

· dete ne podriguje nakon odbroka što izaziva nadutost

· halapljivo i brzo sisanje, bez pauze na sredini obroka

· u manjem procentu, pojava grčeva može biti su u uskoj vezi sa ishranom majke (kupus, mahunarke, gazirani sokovi nisu poželjni u periodu dojenja).

 

Kako prepoznati grčeve?

Grčevi se lako otkriju: dete grči noge ka stomaku; započinje iznenadni i jak plač, postaje crveno u licu i na dodir mu je napet stomak. Grčevi se  uglavnom javljaju uvek u isto vreme u toku dana.

Šta raditi?

 

Umesto obične vode, dajte detetu vodu sa kimom. Recept za pripremu je sledeći: staviti u 1,5 dl vode pet zrna kima i ostaviti da vri bar pet minuta, ohladiti, držati na sobnoj temperaturi i davati detetu više puta u toku dana. Na isti način, ukoliko je dete starije od tri nedelje, možete primeniti i blagi čaj od kamilice.

Takođe, možete tetra pelenu ugrejati peglom i tako toplu staviti je na bebin stomačić ili postaviti kupovni  grejač za bebin stomak koji je dostupan u svakoj bolje snabdevenoj apoteci.

Korisne su i vežbice i masaže: prilikom povijanja masira se bebin stomak u pravcu kretanja kazaljke na satu, a nakon toga se lagano povijaju bebine nožice ka stomaku,

 

U konsultaciji sa medicinskom sestrom ili lekarom, mogu se koristiti razni preparati, od kojih su najzastupljeniji na tržištu Espumisan ili Bio gaja kapi.

 

Treba znati da, ukoliko dojite, obavezno morate pravite pauzu između dve dojke kako bi beba podrignula. Ukoliko hranite dete iz određenih razoga na flasicu, dajte obrok u dva do tri navrata,sa dve do tri pauze za podrigivanje.

 

 

 

 

 

 

Advertisements