Ознаке

, , , , , , , , , , , , ,


 

Autor : dr sci med  Saša Milićević

igranje-na-kisi-1

Ovih dana (zbog povećane koncentracije vlage u vazduhu u svim krajevima naše zemlje),mnoga deca koja imaju osetljive bronhije počinju da reaguju.Ta reakcija, prvenstveno se ljavlja kod dece koja imaju preosetljive bronhije,ali i kod ostalih osoba, ne samo dece.Čak i oni koji do sada nisu reagovali na povećanu vlažnost vazduha sada počinju da kašlju i osećaju stezanje u grudima.

 

Pacijenti koji već imaju dijagnostikovanu astmu, ovih dana i pored redovne terapije koju imaju ,povremeno osećaju sviranje u grudima koje je nekada praćeno otežanim disanjem i upornim kašljem.

 

Takve tegobe su naročito izražene u danima kada pada kiša i neposredno nakon toga.Zbog toga se takvoj deci i odraslima ne savetuje izlazak  napolje, izuzev naravno ako se mora.

 

Boravak u prirodi u ovakvim uslovima može kod navedenih osoba da dovede do pogoršanja osnovne bolesti tj.astme.Deca koja idu na rekreativnu nastavu moraju sa sobom da ponesu i lekove koji služe za širenje disajnog puta.Takvi lekovi mogu da budu u obliku spreja ili sirupa.Takodje potrebno je da pred put uzmu jednu dozu antialergijskog leka iz grupe antihistaminika, koji će ublažiti eventualna neželjenu reakciju na vlažan vazduh.

 

dr sci med Saša Milićević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements