Ознаке

, , , , , , , , ,


Iako roditelji svakog leta brižno vagaju koliko sladoleda njihovo dete sme da pojede, sledeći redovi će razbiti neke zablude o ovoj ukusnoj namirnici.

dete-i-sladoled

Teško ćete odbiti svoje dete kada zatraži još jedan, ko zna koji po redu, sladoled. Izbor je ogroman, od voćnih do čokoladnih, od tzv. „vodenih“ do mlečnih, na štapiću ili u kornetu, domaći ili fabrički proizvedeni. Ipak, vrsta i količina sladoleda treba da zavise od konstitucije deteta i njegove aktivnosti. Gojaznoj deci sladoled ne treba davati svakodnevno, već svakog drugog ili trećeg dana, a živahno i aktivno dete, normalno uhranjeno može da pojede i jedan dnevno. Dobar je sladoled od jogurta sa svežim voćem i minimalnim dodatkom šećera.

 

Sladoled treba jesti polako, dete ne bi trebalo da ga guta, jer na taj način dolazi do nagle promene temperature u želucu što može da izazove  akutni gastritis ili proliv.

 

I u stomatološkim krugovima sladoled više nije na optuženičkoj klupi. Naime, da bi se karijes razvijao neophodno je da se hrana bogata šećerima što duže zadržava na površini zuba. Pljuvačka lako ispira sladoled,  tako da on manje izaziva karijes nego jabuka, običan hleb, ili lepljiva bombona, na primer. Naravno, to podrazumeva da se ne unosi neprekidno, jer u suprotnom ima nepovoljno dejstvo kao i sokovi.

 

 

 

 

 

 

Advertisements