Ознаке

, , , , , , , , ,


 

Koje sve opasnosti vrebaju iz malih kućnih bazena?

Neadekvatno održavanje bazena predstavlja veliku opasnost po zdravlje dece

Leto je doba kada se većina dece raduje lepom vremenu i brčkanju u kućnim bazenima koji su sada sve dostupniji i lakši za upotrebu, pa malo ko razmišlja o opasnim zamkama koje iz njega vrebaju.

Bazeni_na_naduvavanje_opasni_po_zivot_deteta_708907611

Međutim, upravo velika dostupnost malih kućnih bazena, kao i njihovo neadekvatno održavanje mogu predstavljati veliku opasnost po zdravlje naše dece. Zato je važno upoznati se sa opasnostima koje iz bazena vrebaju kao i načinom kako da se predupredi oboljevanje mališana.

 

Veoma je važno znati da se kupanje u malim kućnim bazenima, sa aspekta mikrobiološke bezbednosti, drastično razlikuje od kupanja u velikim javnim bazenima koji poseduju profesionalne sisteme za prečišćavanje vode i koji u mnogo većoj meri onemogućuju razvoj mikroorganizama, dezinfikujući je i čineći je bezbednijom za kupače.

Mali bazeni sa velikom manom

Za razliku od velikih profesionalnih bazena, mali kućni imaju veliku manu, jer ih uglavnom prati slaba ili čak nikakva oprema za prečišćavanje, pa je teško vodu održati čistom i zdravom za korišćenje. Takođe, mali kućni bazeni se zbog svoje mobilnosti uglavnom postavljaju na “direktno sunce” što dodatno narušava kvalitet vode koja tada u veoma kratkom period postaje dom raznim mikroorganizmima i uzročnicima bolesti.

 

Važno:

Vrlo često neipravnost bazenske vode,

kao i količina štetnih organizama NISU VIDLJIVI!

Više kupača, veća opasnost

Što se više dece i odraslih kupa u malom kućnom bazenu to je veća šansa za oboljevanje. Najčešće se pored kućnih bazena ne nalazi tuš kako bi sve svi kupači istuširali pre ulaska u bazen, čime mogu i u čistu vodu uneti mikroorganizme preko znoja i raznih nećistoća. I zato je pre kupanja u bazenu obavezno tuširanje.

 

To mora važiti za sve, pa i za decu. Iako nam se čini da su nam deca besprekorno čista to nije slučaj. I deca se, kao i odrasli znoje, te takva koža postaje podloga raznim mikroorganizmima koje unose u vodu.

Meningitis, crevne infekcije, konjuktivitis…

Deca, zbog nedovoljno razvijenog imuniteta, najčešće oboljevaju tako što progutaju zaraženu vodu ili im ona uđe u organizam preko nosa, oka, uva ili raznih oštećenja na koži.

 

Takođe, gutanjem vode, mogu tako nastati crevne infekcije, virusne i bakterijske, s prolivima i temperaturom, preko sluznica mogu se zadobiti i neke tipično „kupačke bolesti“, kao što su virusna ili hlamidijska upala oka, tzv. „kupački konjunktivitis“, ili pak infekcija mokraćnih puteva. Moguće su i upale uha zbog zadržavanja nečiste vode u spoljnom ušnom kanalu.

Mere prevencije za kupače

Da biste zaštitili vaše mališane od potencijalnih bolesti koje vrebaju iz kućnih bazena obavezno sledite sledeće mere prevencije:

 

 Obavezno je tuširanje za sve kupače uključujući i decu

 Smanjite broj kupača u malom bazenu

 Objasnite deci da ne smeju gutati vodu iz bazena

 Objasnite im da ne gledaju pod vodom

 Neka izbegavaju skakanja, prskanja, guranja pod vodu i slično

 Nikada nemojte dozvoljavati deci da obavljaju nuždu u bazenu

 Uvek koristite toalet za obavljanje nužde

 Ne zadržavajte decu u vodi predugo

 Maloj deci menjajte pelene u sanitarnom čvoru ili prostoru za mijenjanje pelena, a ne u blizini bazena

Nadgledajte kupanje male dece

 Nakon izlaska iz bazena obavezno se tuširati čistom vodom, a kasnije ponovite kupanje toplom vodom i sapunom.

Kako vodu u kućnom bazenu učiniti bezbednijom?

Većina, ako ne i svi problem sa bazenom su posledica njegovog neadekvatnog održavanja. Da biste kupanje učinili bezbednim iz aspekta mikrobiološke ispravnosti potrebno je da sledite sledeća uputstva:

 

Koristite kvalitetnu opremu

Da bi vam voda bila kristalno bistra i zdravstveno ispravna bitna je oprema, rad pumpe i količina hemijskih sredstava za održavanje. Izbacite li bilo koji od ovih elemenata imaćete problem sa vodom.

 

Koristite kvalitetne pumpe

Kvalitetne pumpe za prečišćavanje su ključne za dobar kvalitet vode. Veličina bazena i broj kupača određuju kolika će zapremina pumpe biti. Što veća zapremina i što bolji kvalitet pumpe pomoćiće vam u obezbedjivanju zdravstvene ispravnosti vode.

 

Redovno dozirajte dezinfekciono sredstvo

Svaki proizvođač ili distributer sredstava daje uputstva  te stoga dobro pročitajte i proračunajte koliko sredstva ide na jedan kubik vode. Obično se ovde greši (pošto se najčešće radi o hloru) pa obično stavljamo premalu količinu sredstava.

 

Napomena: Hlor stavljajte uveče kada se deca ne kupaju u bazenu!

 

Obavezno kontrolišite kvalitet i PH vrednost vode

Po pravilu održavanje pH vrednosti bitnije je od dezinfekcije, jer ako pH vrednost nije u granicama, moramo dodavati velike količine dezinfekcijskog sredstva, ali bez učinka. Iz tih razloga posebnu pažnju obratite da održavate pH vode u granicama između 7,2 do 7,6 pH.

 

U prodavnicama gde ste kupili kućni bazen pronaćićete i merače PH vrednosti kao i prateću opremu koja će vodu u vašem bazenu učiniti bezbednijom.

 

Menjajte vodu u bazenu

Ukoliko imate bazen manje zapremine najbolje bi bilo da često menjate vodu, kako biste koristili što manje hemikalija koje mogu škoditi zdravlju vaše dece. Naravno, prilikom svake zamene vode obavezno operite bazen.

 

I naravno, pored svih mera opreza koje primenite, ne zaboravite da uživate u bezbednom brčkanju sa svojom decom

 

Izvor:bebac.com

 

 

 

 

Advertisements