Ознаке

, , , , , , , , , ,


Autor: dr sci med Saša Milićević

Povraćanje želudačnog sadržaja kod dece je čest problem koji se javlja u svakom periodu godine. Nešto učestalije se može sresti u letnjem periodu.

Dr Saša Milićević

Dr Saša Milićević

Uzroci povraćanja kod dece su veoma različiti i dijagnostiku  treba ostaviti pedijatru. Ono što roditelji mogu, što moraju  uraditi, jeste da spreče posledice povraćanja. Dakle, bez  obzira da li je povraćanje uzrokovano nekim trovanjem  hranom ili virusna infekcija ili je u pitanju akutna upala  slepog creva, roditelji su ti koji prvi moraju da preduzmu  mere koje će sprečiti dehidraciju malog pacijenta.

Potrebno je da se dete postavi u položaj na stranu kako povraćani sadržaj ne bi dospeo u disajne puteve i time pogoršalo stanje pacijenta. Takođe važno je da se detetu koje povraća daje tečnost koja u sebi sadrži elektrolite koji se gube putem povraćanja. Davanje čiste vode, čaja, limunade ili soka nije dovoljno jer se na taj način nadoknadi samo izgubljena tečnost a zanemaruju se neophodni  elektrolita.

Zbog toga se za davanje rehidracije koriste preparati kojih ima više na tržištu i koji su po svom sastavu veoma slični. U svakoj apoteci, bez recepta se može nabaviti sredstvo za oralnu rehidraciju deteta. Na pakovanju piše način davanja koji se karakteriše time da se sredstvo daje u malim dozama a često. U koliko se odjednom da veća doza dete će povratiti i tečnost koja je tada unešena kao i tečnost sa elektrolitima koje je unešena pre toga. Može se davati preko bočice,putem kašičice ili špricem direktno u usta deteta.

Sve ove mere ne odlažu pregled dečjeg lekara koji će proceniti stepen poremećaja i odličiti da li je neophodna infuzija. Takodje će postaviti dijagnozu, odnosno utvrditi koji je uzrok. Nekada je povraćanje izazvano slivanjem sekreta i taj tip povraćanja obično prestaje sam. Medjutim, povraćanje može nekada da ukaže i na akutno hirurško oboljenje, koje zahteva hitan operativni tretman.

Zbog svega navedenog roditelji ne treba da paniče ako njihovo dete krene da povraća, ali ne treba ni da zanemare takvo stanje.

Nije neophodno da se trude da nadju odmah razlog, jer će to uraditi pedijatar, već je veoma važno da ne gube vreme i da svom detetu vrate izgubljenu tečnost i elektrolite.

Advertisements