Ознаке

, , , , , , , , , , ,


Izvor : Informer dodatak Ljubav & Zdravlje, 12.04.2014.

  Ma koliko dobronamerni bili pojedini saveti jednostavno su pogrešni i kao takvi mogu naneti više štete nego koristi.

Većina mitova o zdravlju vremenom je uspešno srušena, ali ima i onih koji još uvek odolevaju i prosto ne mogu da se iskorene. Iako nas svakodnevno bombarduju upozorenjima da nikako ne smemo jesti posle sedam uveče ili da ćemo sasvim sigurno umreti ako ne pijemo bar tri galona vode dnevno, istraživanja su pokazala da ovi saveti ne samo što nisu tačni već mogu biti i prilično opasni ako ih se držimo kao pijan plota. Zbog toga je vreme da završimo sa njima za sva vremena…

Hirurške maske štite od virusa

преузимање (12)

Mada nedavna pandemija svinjskog i ptičjeg gripa u našoj zemlji nisu izazvali histeriju kao u pojedinim delovima sveta, i u Srbiji su se tih dana mogle naći osobe koje su se uzdržavale od prasetine ili su pak nosili hirurške maske preko lica.

Za sve njih jedna loša vest: džaba ste se trudili, maske vam nisu mogle pomoći jer su zapravo napravljene tako da vi ne zarazite nekoga, a ne da vas zaštite od virusa…

Boginje ne možete dobiti dvaput

Jedna od najrasprostranjenijih i najvećih zabluda vezana je za ovčje boginje, odnosno za mišljenje da jednom kad ih preležite – zauvek ste završili sa njima. Mnogi roditelji i dan-danas veruju da je za njihovu decu najbolje da ih što pre dobiju, pa se tako u Americi mogu poštom naručiti lizalice koje su zaražene ovčjim boginjama (u nekim sredinama popularne su i svojevrsne „zabave“ na kojima se sva deca iz komšiluka mogu zaraziti istovremeno ). Ispostavilo se, medjutim da ovčje boginje ne moraju obavezno biti „za  jednokratnu upotrebu“, te da ih je moguće dobiti opet kasnije u životu. Srećom takvi slučajevi ne dešavaju se često.

Hidrogen je dobar za rane

images (69)

Većina nas je bar jednom u životu dezinfikovala ranu hidrogenom (vodonik-peroksidom) i, ruku na srce – ne treba nas kriviti. U dodiru s ranom hidrogen počinje da šišti, da se penuša, pucketa, a kad se tome doda da peče kao djavo, logično je što smo bili ubedjeni da radi nešto mnogo dobro za nas.

Istraživanja su, medjutim, pokazala da hidrogen usporava rast ćelija koje su zadužene za izgradnju tkiva, te samim tim rane sporije zarastaju.

 

Treba piti dva litra vode na dan

преузимање (13)

Suprotno ukorenjenom mišljenju, nema naučnih dokaza da će nam tih osam čaša dnevno vode obezbediti zdravlje i dugovečnost. Naprotiv sve više stručnjaka ukazuju da ta preporuka može dovesti i do zdravstvenih komplikacija. Potrebe organizma zavise od od brojnih faktora (temperatura vazduha, doba dana, fizička aktivnost).

 

 

Bolje biti mršav nego debeo

Naravno da gojaznost nije donela nikome ništa dobro, ali biti debeo ipak nije najgora stvar koja vas može zadesiti. Šta više, mnoge činjenice ukazuju na to da je opasnije biti „na drugom kraju štapa“.

Istraživači s prestižnog Univerziteta Tahoku u Japanu objavili su studiju koja pokazuje da osobe koje u četrdesetim godinama imaju višak kilograma žive duže od onih koji su neuhranjeni. Preterano mršavi ljudi, kako se navodi u studiju, imaju veće šanse da dobiju infarkt ili upalu pluća.

Kasni obroci krivi za višak kilograma

преузимање (14)

Suština je sledeća: nije tako bitno kad se jede, već šta i koliko. Sve dok trošimo kilodžule koje smo preko dana uneli jelom i pićem, savršeno je nebitno kada smo ručali, a kad večerali.

 

 

 

 

 

Povezani članak Klin se klinom ne izbija 

Advertisements