Ознаке

, , , , , , , ,


 

dr sci med Saša Milićević za Informer

U Srbiji svake godine više od 300 beba odmah po rođenju ide na terapije odvikavanja od droge, jer su im majke tokom trudnoće koristile narkotike.

Dr sci med Saša Milićević

Dr sci med Saša Milićević

Specijalista pedijatrije dr Saša Milićević upozorava da je u Srbiji iz godine u godinu sve veći broj beba koje se rađaju sa apstinencijalnim šokom, jer su im majke teški zavisnici od heroina, kokaina, morfijuma, trodona…

Novororođenčad postaju zavisnici od narkotika ako su im majke tokom trudnoće koristile drogu, najčešće heroin, a koju su preko krvi prenele na fetus! Takve bebe odmah po rođenju padaju u apstinencijalnu krizu kao pravi narkomani, zbog čega im se daje terapija za odvikavanje- objašnjava dr Saša Milićević.

On kaže da su bebe čije su majke  zavisne od raznih opijata obično rađaju pre vremena, imaju manju kilažu, dezorjentisane su i sa usporenim vitalnim funkcijama.

Odmah po rođenju te bebe idu u inkubator! Obično imaju poemećaj u ishrani, uznemirene su, plaču, povraćaju, znoje se, manje spavaju, a ponekad se javlja temperatura. Nakon  24 sata, kada potvrdimo da novorođenče ima sindrom apstinencijalnog šoka, odmah krećemo sa terapijom za pročišćavanje organizma. Terapija se daje dve nedelje i podrazumeva svakodnevnu infuziju. U toj infuziji nalaze se razni antiotrovi koji pomažu da beba preko mokraće izbaci štetne supstance iz organizma – ističe dr Milićević

Advertisements