Ознаке

, , , , ,


Untitled

Koliko štete nanose kontraverzna i kontradiktorna istraživanja i treba li ih uopšte shvatati ozbiljno?

  • Verujte mi da ni sam više ne znam šta je zdravo a šta nije, pošto se kao i svi ostali često susrećem sa oprečnim savetima i istraživanjima. Šteta koju takve „naučne studije“ nanose nemerljive su, jer ljudi sve više vole da se leče na internetu umesto u ordinaciji. Međutim novinari nisu krivi što objavljuju takve tekstove, jer je njihov posao da nađu zanimljivu vest i da provere izvor. Oni nisu u mogućnosti da ponovo vrše ispitivanja niti su za to obučeni.

Ko je najodgovorniji za takvu situaciju?

  • Najveći krivci svakako su velike kompanije i moćnici, koji iz sopstvenih interesa naručuju „istraživanja“ sa unapred ugovorenim ishodom. Obično je to duvanska industrija, konditorska, potom sledi kozmetička, ali i alkoholna. Svima njima je cilj da proizvod prodaju, pa čak i po cenu da nekom naude.

Da li je i ranije dolazilo do sličnih zloupotreba ili pogrešnih tumačenja istraživanja?

  • Opšte je poznato da su babice sve do 1995.godine u Srbiji savetovale dojilje da uz ručak popiju čašu piva. Za posledicu smo imali izuzetno mirne bebe, ali sa nizom oštećenja. Kao da niko nije mogao pretpostaviti da kroz mleko bebe primaju i toksine, koji utiču na njihov razvoj. Kao pedijatar i danas čujem od majki da očevi sinovima daju pivo, što je nedopustivo, čak i u malim količinama.

 

Advertisements