Ознаке

, , , , , , , , , , , , , , ,


Autor: dr sci med Saša Milićević

ciscenje-nosica

Čujno disanje u dečjem uzrastu je dosta česta pojava. Hrkanje se može javljati stalno, svaki put kada dete spava ili povremeno, samo kada ima infekciju sliznice nosa. Takođe neka deca hrču kada se nalaze u određenom položaju najčešće na leđima. Nekada hrkanje može biti praćeno kratkim prekidom disanja, što može da uplaši roditelje, a kod deteta da ostavi određene posledice. Najčešći razlog povremenog hrkanja kod dece je kijavica koja može biti infektivne ili alergijske prirode.

Dakle u periodu kada dete ima otok sluznice gornjih disajnih puteva vazduh otežano prolazi što stvara zvučne fenomene. Roditelji u tom slučaju ne treba da brinu već da detetu stave u nos fiziološki rastvor ili rastvor morske soli. Ukoliko uzrast deteta dozvoljava mogu se staviti i kapi za nos koje smanjuju otok i sekreciju sluznice nosa.

Što se tiče hrkanja koje se kod dece javlja skoro svako veče i koje je praćeno disanjem na usta i zabacivanjem glave u nazad u takvom slučaju treba misliti na uvećan treći krajnik. Njegova lokalizacija je takva da može da ometa pravilan protok vazduha kroz nos. Nekada je potrebna operacija uvećanog adenoida naročito ako dete ima česte upale usiju. U većem broju slučajeva operacija nije neophodna jer tkivo trećeg krajnika se postepeno smanjuje a sa njim nestaje i hrkanje.

Ako se hrkanje pojavi iznenada kod malog deteta, treba misliti na prisustvo stranog tela. Nekada su deca sklona da sitne predmete gurnu u nosić i da zbog toga odjednom počnu noću da hrču.

U svakom slučaju dete koje noću hrče treba odvesti lekaru koji će pregledom utvrditi razlog takve pojave.

dr sci med Saša Milićević

Advertisements