Ознаке

, , , , , , , , ,


Osnovne škole na Voždovcu pomoću testa za detekciju i identifikaviju droge prve će u Beogradu proveravati da li i koliko ima nelegalnih supstanci među đacima u školskim klupama.

skola1-339x192

Ovaj test radiće se tako sto će direktori i zapoleni u školi uzimati bris sa đačkih klupa, kvaka, iz toaleta i drugih mesta na kojima se đaci okupljaju pomoću  Mistral seta, koji je juče id kompanije „MRG Export-Import“ dobilo svih 15 osnovnih škola opštine Voždovac.

U setu se nalaze dve bočice spreja sa reagensima koji detektuju psihoaktivne dupstance. Jedan sprej detektuje marihuanu i kanabis, a drugi heroin, LSD, amfetamine, ekstazi i kokain. Onaj ko je konzumirao narkotike u proteklih nedelju dana će na rukama, i kroz znoj ruku, tragove narkotika preneti na sve što pipne – objasnio je Zoran Đorđević, glavni veštak forenzičkg centra MUP-a.

Uzroci međutim, ne smeju i neće biti uzimani ni sa jednog đaka, njihovih ruku, odeće ili obuće, jer je to zabranjeno zakonom.

I ako aparat tačno pokazuje gde je i koja droga pronađena, neće biti izdvojen učenik koji je možda poslednji sedeo na tom mestu, već će se nakon rezultata praviti programi, predavanja i timovi koji će razgovarati sa svim učenicima o štetnosti narkotika.

Nije suština u tome da se otkriju učenici koji su konzumirali drogu, već da se otkrije koliko droge ima u školi. Suočavanje sa problemom je mnogo bolje od negiranja -kaže Aleksandar Ramah spevijalista psihijatrije

On ističe da mladi u svetu narkotikke uzmu jako rano, već krajem osnovne škole i početkom srednje škole.

Predsednik opštine Voždovac kaže da ima puno roditelja koji odbijaju da prihvate da njihova deca mogu biti ugroženai izložena tim stvarima, „ali da je to realnost“.

Kako će se testirati

Pre nego što đaci dođu, biće obrisane površine koje će zaposleni testirati. Đaci će normalno koristit iučionice, tastature, toalete,a onda dok oni nisu tu, bez najave će biti uzeti brisevi sa tih površina. Papir koji se testira promeniće boju u zavisnosti od narkotika koji je detektovan.

Izvor:blic rs

Advertisements