Ознаке

, , , , , , , ,


 

Pedijatar Saša Milićević za Informer

Dr sci med Saša Milićević

Dr sci med Saša Milićević

Pedijatar Saša Miličević za Zaštitnika potrošača kaže da se problem gojaznosti dece u Srbiji, generalno gledano, uvečava iz godine u godinu.

-Mnogo je razloga za to. Deca se sve manje kreću zbog interneta, mobilnih telefona, televizije raditelji imaju sve manje vremena da ih izvode napolje. Što se tiče hrane, deklarativno svi vode računa o zdravj ishrani, međutim, u praksi to nije tako zbog neobaveštenosti, nedostatka strpljenja, nemaštine. Sa decom se mora, da tako kažem, pomalo i ratovati, ne može im se pustiti da jedu samo ono što vole.

Nije suština u tome da se neka namirnica izbaci iz upotrebe, već samo da se uzme bez preterivanja..

-Bananice su omiljena dečja poslastica, a i meni kao i mnogim drugim ljudima bude sećanje na neke dane detinjastva. Tu je samo važna količina, kada se nešto unosi u maloj količini, svakako nema štetne efekte. Problem je, međutim, što roditelji deci često daju slatkiše, pa i bananice, u nevreme, pred ručak ili večeru ili ne ograničavaju količinu-navodi Milićević

Kako ističe naš sagovornik, mi smo generalno, kao narod u mnogo čemu skloni preterivanju.

-Apsolutno nije dobro ni kada se u prevelikim količinama uzima neka nanirnica koja je a priori označena kao zdrava. Viđao sam, na primer, slučajeve da deci dlanovi postaju narandzasti zato što previše konzumiraju šargarepu. Zvuči čudno, alije tako.

Milićević napominje da veliki deo krivice snose roditelji.

-Često se dešava da kod mene u ordinaciju ulaze deca koja upravo drže bananicu u ruci. Kad pitam roditelje otkud to, oni odgoaraju da uvek u torbi imaju spremne dve-tri bananice ako se dete unervozi. Mnogi očigledno idu linijom manjeg otpora.

Dr Miličević savetuje roditelje da deci prvo daju voće, a onda, kao nagradu što su to pojeli, polovinu bananice, eventualno celu.

-Veoma je bitno da to bude u vreme koje je dovoljno udaljeno od glavnih obroka. Moja preporuka je da to bude između ručka i večere. Jer ako dete jede slatkiše posle večere, pitanje je koliko če dobro oprati zube.

Izvor:informer

Advertisements