Ознаке

, , , , , , , , , , , ,


Čim je zahladnelo, povećao se i broj dece u čekaonicama pedijatrijskih ambulanti. Kako ne biste vodili dete uzalud i reskirali da pokupi još koji virus, donosimo vam preporuke kada je pravi trenutak da odvedete dete lekaru.

 

kako-nauciti-dete-da-izduva-nosic-1368019335-1512

Već smo par nedelja u sezoni upala disajnih puteva. Kao i obično, deca koja pohađaju jaslice i vrtiće su najčešće izložena različitim uzročnicima, najčešće je reč o virusnim infekcijama, no uobičajeno se javljaju i bakterijske infekcije.

Vodenasti sekret iz nosa, crvenilo, suzenje očiju, suvi kašalj ponekad popraćeni s mučninama, povraćanjem i prolivom – najčešći su znaci virusne infekcije. Bol uha, grlobolja i bolni kašalj, češće ukazuju da je reč o bakterijskoj upali. Većinom se javlja i povišena telesna temperatura, koja dodatno zabrinjava roditelje.

Kako proceniti kada je potrebno zatražiti lekarsku pomoć?

Uopšteno, najvažnija je procena opštog stanja deteta. Ako se čini klonulim (čak i kada se snizi temperatura), ako se čini pospanim, bledim i ako ubrzano diše, ako pri tome napreže mišiće grudnog koša, ako je izrazito promuklo, ima dugotrajne napade suvog kašlja, odbija hranu i tečnost, ako ima visoku temperaturu popraćenu groznicom ili osipom – potrebno je neodložno zatražiti pomoć.

Kada je reč o dojenčadi ili o deci s hroničnim bolestima, pojava temperature je dovoljan razlog za odlazak lekaru. Ako je dete starije od godinu dana, ako nema hronične bolesti i dobrog je opštog stanja – tada se može pričekati. Svakako treba pružiti simptomatsku terapiju kao što je snižavanje temperature lekovima i kupkama u vodi, pojenje, čišćenje nosa i spavanje na ležaju s povišenim uzglavljem.

Upale uha

Ukoliko se dete probudi usred noći i javlja se bol uha, treba mu pročistiti nos (fiziološki rastvor i kapi za nos), dati mu lek protiv bolova (paracetamol, ibuprofen) i postaviti da leži na povišenom uzglavlju. U većini slučajeva bol će se možda javiti 1-2 puta tokom narednih dana i tada će prestati. Većina upala uha spontano se izleči u roku od par dana i ne preporuča se započinjanje antibiotske terapije u tom period. Ako bol postaje sve jača i učestalija, ako se javlja visoka temperatura, iscedak iz uha ili ako je dete mlađe od 12 mjeseci, treba obaviti pregled u što kraćem periodu.

Upale disajnih puteva

Većina upala disajnih puteva, virusnih i bakterijskih, prolazi spontano. Pedijatra treba posetiti ako se javljaju novi znaci bolesti (pogotovo ako je reč o neuobičajenim simptomima), ako se temperatura zadržava 3-4 dana, ako se znaci upale disajnih puteva pojačavaju (dete sve više kašlje, postaje umorno, apetit slabi) ili ako su roditelji izrazito zabrinuti.

Virusne upale disajnih puteva često zahvataju više članova porodice, tako da roditelji neretko i sami mogu zaključiti kada je reč o blažem obliku bolesti, koje mogu sami zbrinjavati bez pomoći zdravstvenih radnika.

Ipak, potreban je naročit oprez kada je reč o odojčadii, zbog njihovog nezrelog imunog sustava i relativno slabijih odbrambenih mogućnosti.

Prevencija

I na kraju, najbolje je pokušati sprečiti nastanak upala disajnih puteva. Izbegavanje prostora u kojima se okuplja veći broj dece i odraslih, prostora sa zatvorenim sistemima klimatizacije, uspešno će smanjiti učestalost ovih bolesti.

Boravak na svežem vazduhu i kretanje na otvorenom prostoru te izbegavanje pregrejavanja prostorija u kojima boravimo, također potpomažu prirodnim mehanizmima odbrane sluznice.

S obzirom da se oko 75% infekcija prenosi rukama, temeljno pranje ruku, zaklanjanje usta prilikom kijanja i kašljanja u pregib lakta (tzv. kašljanje u rukav) te korišćenje papirnatih maramica će prilično spriječiti širenje zaraze.

Magazin.hr
Advertisements