Ознаке

, , , , , , ,


 

Kada odrasli osećaju nemoć i bol u telu, vrlo često posežu za aspirinom. Međutim, kada se deca i tinejdžeri  osećaju tako, nikada im ne treba dati aspirin. Korišćenje aspirina kod dece i tinejdžera može izazvati Reyev sindrom, retko ali opasno stanje.

buncanje-usled-visoke-temperature-976

Šta je Reyev sindrom?

Reyev sindrom najčešće pogađa decu mlađu od 15 godina. Obično počinje oko nedjelju dana nakon neke virusne infekcije, poput prehlade, gripa, ili boginja. Doktori još uvek nisu sigurni šta tačno uzrokuje Reyev sindrom. Međutim, istraživanja pokazuju da se Reyev sindrom može aktivirati ukoliko se aspirin daje deci za lečenje virusnih bolesti.

Deca kod koje se razvije Reyev sindrom obično budu bolje nakon obične virusne infekcije. No nedugo nakon toga stvari se promene na gore. Počnu povraćati, često su neraspoložena ili pospana. U samo nekoliko sati deca postanu nervozna, zbunjena i razdražljiva. Kod nekih simptomi mogu i izostati u početku. No, kako se bolest pogoršava, simpotomi postaju teži, a u najtežim slučajevima može doći i do duboke kome.

Reyev sindrom može postati  veoma ozbiljno zdravsteveno stanje. Ukoliko roditelji sumnjaju na mogućnost ove bolesti savetuje se da hitno potraže lekarsku pomoć.

Iako Reyev sindrom može uticati na bilo koji organ u telu, najštetnije je za mozak i jetru. Ukoliko se na vreme leči postoje izvrsne šanse za oporavak. Stoga je najbolje zatražiti stručnu lekarsku pomoć, jer doktori u bolnicama mogu brzo reagovati na bilo kakve zdravstvene probleme koji mogu nastati. Mogu pomoći da se smanje otekline na mozgu, smanjujući rizik od trajnog oštećenja mozga.

Sprečavanje Reyevog sindroma

Srećom, vrlo je jednostvano zaštititi svoje dete od  Reyevog sindroma. Od kada su lekari prvi put počeli upozoravati roditelje o vezi između Reyevog sindroma i aspirina kod dece, broj slučajeva obolele dece je drastično opao.

Američka pedijatrijska akademija (AAP) preporučuje da se prilikom lečenja virusnih infekcija aspirin nikada ne daje deci i tinejdžerima.

 

Prilikom odabira lekova za decu potrebno je obratiti pažnju na sadržaj. Ukoliko na etiketi leka pronađete neki od sledećih sastojaka to znači da taj lek sadrži aspirin: acetilsalicilat, acetilsalicilna kiselina, salicylate, salicilna kiselina. Takav lek nemojte davati deci.

Ako dete ili tinejdžer treba lek za blagu temeperaturu i groznicu, AAP preporučuje korištenje lekova na bazi paracetamola ili ibuprofena. Međutim, nemojte davati ibuprofen detetu ako  je dehidriralo ili ako kontinuirano povraća. Uvek sledite uputstvo na etiketi leka, i dajte tačno preporučenu dozu. Za sve ostalo vezano za korišćenje tih lekova, pitajte pedijatra ili lekara.

Ključne mere opreza

  • Nemojte davati aspirin detetu ili tinejdžeru koje oseća bol u telu ili ima groznicu.
  • Doktori pouzdano ne znaju  što uzrokuje Rejev sindrom. Međutim, istraživanja pokazuju da ga aspirin može aktivirati ako se daje deci za lečenje virusnih bolesti.
  • Reyev sindrom može uticati na bilo koji organ u tijelu, ali najčešće pogađa mozak i jetra.
  • Ukoliko se lečenjem Rejovog sindroma počne na vreme postoje izvrsne šanse za oporavak.

Izvor:roditeljstvo.com

Advertisements