Ознаке

, , , , , , , , , , , , , , ,


Svako drugo dete do druge godine života oboli bar jedom od akutne upale uva. Do polaska u školu svako treće dete oboli šest i više puta od akutne upale srednjeg uva. Kako da prepoznate upalu i kako se leči.

 

Zašto se često javljaju
Upale uva kod dece se objašnjavaju drugačijim anatomskim odnosom Eustahijeve trube nego kod odraslih. Eustahijeva truba je šira, kraća i horizontalnije postavljena, tako da je put za širenje infekcije kraći. Kod dece se i imuni sistem još razvija, pa su tako deca podložnija infekcijama.

Prepoznajte upalu
Najčešći simptomi akutne upale uva su bol u uvu, osećaj zapušenosti, povišena temperatura i osećaj malaksalosti, a ovome obično prethodi period od nekoliko dana sa simptomima respiratorne infekcije – zapušenost i curenje nosa, bol ili grebuckanje u grlu. Kod beba, koje ne mogu same da se žale na bol u uvu, majka će da primeti da je beba uznemirena, da iznenada brizne u plač ili vuče i češka uvo, beba neće da sisa ili prekida sisanje plačem, a može da ima i dijareju.

Kako nastaje
Upala najčešće počinje infekcijom u gornjem respiratornom traktu, tako što se infekcija iz ždrela i nosa proširi na uvo.

Dijagnoza
Akutna upala uva se lako dijagnostikuje pregledom bubnih opni. U akutnoj fazi bubne opne su obično crvene, naduvene, nekad se može videti sekret iza bubne opne. U toku lečenja otoskopski nalaz se može dopuniti timpanometrijom, dijagnostičkom metodom koja meri pritisak u šupljini srednjeg uva i pokretljivost bubnih opni.

Lečenje
U današnje vreme, u eri antibiotika, lečenje akutne upale srednjeg uva nije komplikovano. S obzirom na to da je akutna upala srednjeg uva uglavnom bakterijske etiologije, prepisivanjem odgovarajućeg antibiotika izlečenje nastupa u toku nekoliko dana. Osim antibiotika ordiniraju se i dekongestivi i sekretolitici.

Komplikacije
Ukoliko se dijagnoza akutne upale uva postavi na vreme i sprovede odgovarajuća terapija, komplikacije se praktično ni ne viđaju. Međutim, nelečena upala uva skoro sigurno vodi ka komplikacijama: stvaranje priraslica u srednjem uvu koje će vremenom dovesti do oslabljenog sluha, perforacija bubne opne, upala kosti (mastoiditis), ako infekcija zahvati lični živac dolazi do slabosti lične muskulature; nelečeni gnojni proces iz srednjeg uva se može preneti i na moždane ovojnice sa potencijalno letalnim ishodom.

Prevenitiva
Za početak ukoliko dete ima čestu upalu uva, roditelji pušači treba da prestanu da puše u blizini deteta i u prostoriji gde boravi dete. Ukoliko dete ima čestu upalu uva, treba da ga ostavite kod kuće neko vreme, tačnije da ga ne puštate u obdanište. Vakcinacija protiv najčešćih uzročnika je takođe dobro rešenje. Konkretno danas postoji vakcina protiv pneumokoka. I na kraju kod svake respiratorne infekcije, kada „detetu procuri nos“, treba da se konsultujete sa pedijatrom da se infekcija ne bi proširila na uvo.Izvor blic.rs

U Pedejatrijskoj specijalističkoj ordinaciji Dr Saša Milićević kod svakog pacijenta se obavlja i otoskopski pregled uha.

Advertisements