Ознаке

, , , , , , ,


Rotavirus pogađa većinom decu do 2. godine života, a javlja se do 5. godine. Proliv i povraćanje koji ga prate mogu potpuno iscrpeti dete.

преузимање (24)

Bolest započinje naglo i to povraćanjem, a nastavlja se prolivom, bolovima u stomaku, temperaturom… Česta je posledica povraćanja i proliva gubitak tečnosti, odnosno dehidracija deteta. Tada dete manje mokri, koža je manje napeta, usne su suve , jezik obložen, okice upale. Klonula su i pospana.

Rotavirus potpuno iscrpljuje dete

Rotavirusni gastroenterokolitis traje desetak dana te maksimalno iscrpljuje male bolesnike, koji gube čak i na masi. On je najčešći uzročnik hospitalizacije deteta zbog proliva i dehidracije. Kako bismo sprečili dehidraciju te moguće upućivanje u bolnicu, prvo treba sprečiti gubitak tečnosti davanjem rehidracijskog rastvora (vode s elektrolitima), a potom započeti s uobičajenom prehranom koju je dete uzimalo pre početka proliva. Za decu koja sisaju to znači dojenje, za ostale mlečna formula bez laktoze, supa od pirinča,sargarepe…

Važno je polako se vraćati uobičajenoj prehrani. Treba izbjegavati sirovo voće i povrće te veće količine masti. Poželjni su češći i manji obroci. Specifičnog leka nema.

Foto: Thinkstock

Advertisements