Ознаке

, , , , , , , ,


Zašto se dobija groznica?

Image: Mother Taking Care of Ill Child

 

Ako se dete ne oseća dobro majka će mu odmah, još pre nego dodje lekar, izmeriti temperaturu.

 

Prosečna telesna temperatura ljudskog tela iznosi 36,5 i 37 stepeni Celzijusa.Kod bolesti dolazi dolazi do rasta temperature i onda obično kažemo da je bolesnik  u groznici. Iako svaka bolest ne izaziva groznicu, ipak je mnoge izazivaju, tako da je ona skoro uvek znak neke bolesti.

 

Temperatura bolesnika obično se meri dva puta dnevno  a beleži se na temperaturnoj listi koja pokazuje njeno dizanje i  pad.Takva lista pomaže lekaru da ustanovi bolest.Upala pluća ima karakterističnu temperaturnu listu za razliku od drugih bolesti.

 

Čudno je da mi još ne znamo šta je groznica. Ipak,  poznato nam je da je ona pomaže u borbi protiv bolesti. Evo kako : usled oboljenja, životne funkcije se obavljaju ubrzano i organi brže rade. Telo stvara više hormona i krvnih zrnaca. Našem telu su hormoni i enzimi  veoma potrebni radi uništavanja klica koje su stetne. Krv brže struji, disanje je ubrzano i zbog toga se organizam lakse oslobadja nepotrebnih materija i otrova. Ali ipak,  telo teško podnosi  groznicu ako ona traje dugo ili se često javlja. Ukoliko traje 24 časa uništava se zalih belančevina koja se nalazi u telu.

Izvor: opušteno.rs

Advertisements