Ознаке

, , , , , , , , , , , , , , , ,


Autor: dr sci med Saša Milićević

Period proleća je vreme kada se većina nas raduje lepom vremenu, naravno jedino ko to ne može da doživi na pravi način su osobe koje imaju alergiju.

maciji-rep--391

Mačji repak

Alergijske bolesti postaju sve češće u poslednje vreme. Smatra se da skoro svaka druga osoba danas ima različit oblik alergije. Tu se računaju i one osobe koje imaju alergiju na lekove, zatim na različite supstance sa kojima svakodnevno dolazimo u kontakt i naravno poleni.  Poleni spadaju u grupu alergena koji su najčešći i u dečjoj populaciji, a i kod odraslih. Smatra se da 45% dece, znači skoro svako drugo dete, ispoljava tokom života neki oblik alergije.

Jedan od najčešćih alergena koji se javlja u proleće je polen trave a medju njima je (Pheleum pratense )Timotijeva trava odnosno mačji repak. To je trava koja se nalazi svuda oko nas, parkovima,šumicama… Ona toliko često daje alergijske reakcije da je  prosto nemoguće ne primetiti osobe oko nas koje imaju svrab u očima, kijanje ili ono čuveno sviranje u plućima koje često označava dečju astmu.

Alergija koja se javlja u proleće može da se manifestuje na različite načine, to može biti učestalo kijanje, svrab u očima, svrab na koži ili sviranje u plućima.

Zbog čega su alergije postale toliko česte?

Najprihvatljivije objašnjenje je da je upravo taj imunološki,  odnosno alergijski  sistem,  u našem organizmu donekle izgubio svoju prvobitnu svrhu postojanja. Imunološki sistem je oformljen pre svega da nas brani od različitih vrsta parazita sa kojima dolazimo u kontakt. Tokom evolucije ljudi su, naravno , sve manje dolazili u kontakt sa parazitima, recimo jeli su sve kvalitetniju hranu, sve manje smo zaraženi  parazitima tako da je taj imunološki sistem prosto  izgubio svrhu svog postojanja i počeo da se okreće protiv nekih supstanci koje nama inače nisu strane npr poleni koji su inače ćelije biljaka

Dakle kad primetite nekog u vašoj okolini da svira, da šišti, i da reaguje na polen znajte da ima neku od alergijskih bolesti.

Pogledajte VIDEO- Dr Saša Milićević -Alergijske kijavice

Advertisements