Ознаке

, , , , , ,


Pedijatar Saša Milićević za Informer

image

U Srbiji je moguća ozbiljnija epidemija ovčjih boginja, upozoravaju stručnjaci. U vrtiću u Nišu gde je od posledica varičele pre dva dana umrla četvorogodišnja Julija Sretić već ima osmoro obolelih, a lekari tvrde da bi zaraza lako mogla da se proširi po Srbiji jer u našoj zemlji nije obavezna vakcinacija protiv ovčjih boginja.

Pedijatar Saša Milićević upozorava da moguću pojavu epidemije ovčjih boginja u Srbiji zbog malog broja vakcinisane dece i činjenice da se zaraza veoma lako prenosi.
.- Za ovu virusnu bolest vakcinacija dece nije obavezna, pa se zato zaraza brzo širi. Zbog toga je drastično i porastao broj zaraženih mališana, pa se bojim da može doći i do epidemije!  Najugroženija su deca u vrtiću i osnoj školi Usled respiratornih infekcija i slabog imuniteta dovoljno je da jedno dete dobije varičele i da se skoro svi zaraze – upozorava dr Milićević

Prema njegovim rečima, ponekad su moguće i ozbiljne komplikacije.

 

Ova vrsta boginja izaziva slabost i visoku temperaturu. S obzirom na to da je ovo najzaraznija bolest, prate je i velike komplikacije sa teškom kliničkom slikom. Ukoliko je dete imalo neko oboljenje, može doći i do smrtnog ishoda – naglašava naš sagovornik.

 

Advertisements