Ознаке

, , , , , , , , , , , ,


Autor: dr sci med Saša Milićević

Dečiji-Ekcem-ekcemi-kod-dece-lečenje-dijagnoza (1)

Mnogi roditelji su uplašeni kada im pedijatar ili dermatolog  propiše mast ili krem na bazi kortikosteroidnih hormona za terapiju atopijskog dermatitisa, odnosno dečjeg  ekcema. Reč  hormon kod većine osoba izaziva osećaj straha i terapija koja je na bazi hormona se često zbog toga, sprovodi neuredno i ne redovno.

Važno je znati da svaki lekar propisuje navedene lekove u preciznim  određenim indikacijama  u najkraćem vremenskom periodu koji je potreban za ostvarivanje dejstva  leka. Lokalna primena steroidnih, odnosno hormonskih lekova je neophodna u situacijama kada dolazi do inteziviranja promena na dečjoj koži bez obzira koji je uzrok. Mogu da se aplikuju samostalno ili u kombinaciji sa neutralnim mastima ili kremama.

Nije dozvoljeno da se upotrebljavaju bez prethodnog pregleda jer je samo lekar taj koji poznaje sve indikacije i kontradikcije. Previše duga i neadekvatna terapija navedenim preparatima može da dovede do neželjenih efekata kao što su atrofija odnosno istanjenje kože, pojačana maljavost, i slično.

Takođe resorbcija sa kože može da bude značajna ukoliko se mažu velike površine. To se u praksi izuzetno retko događa s obzirom da pedijatar i dermatolog vode računa o dužini trajanja terapije i površini kože koja se tretira.

 Dakle upotreba kortikosteroidnih masti je bezbedna i opravdana samo u onim situacijama u kojima ih lekar propisuje i tada nema mesta strahu od navedene terapije.

Advertisements