Ознаке

, , , , , , , , , , , , ,


Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mleko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lešnici i jagode. Kod odraslih je oko 90% alergijskih reakcija na hranu uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a kod dece jajima, mlekom, sojom i brašnom. Poznato je da se zbog unakrsne reaktivnosti kod bolesnika koji su alergični na polen mogu javiti alergijske reakcije na hranu, i obrnuto. Kod bolesnika alergičnih na polen breze česta je alergija na jabuku, sirovi krompir, mrkvu, celer, grašak, kivi.

hrana_W

Alergijske reakcije na hranu neretko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Reakcije na aditive u hrani javljaju se u oko 1% djece i u 0,01 – 0,23% odraslih. Smatra se da je učestalost reakcija na aditive u hrani zapravo veća, ali se zbog nestandardizovanih testova ređe dokazuju. Neke od tih supstanci su: natrijum benzoat, boja tartrazin (žuto obojeni napitci, slatkiši i sl.), zasladjič aspartam. O ovome smo već pisali na sajtu: Aditivi u ishrani i astma.

Druga hrana koja sadrži alergene

Bilo koja hrana može uzrokovati alergijske reakcije. Sve više raste broj slučajeva alergija na: meso (govedinu, teletinu, jagnjetinu, piletinu i konjetinu), žitarice (pirinač koji se inače koristi kao hrana za alergičare), povrće (blitvu, celer, šargarepu i peršin) i voće (kajsije, breskve, lubenice, grožđe, šljive, kruške, jabuke). Posebno upozorenje je porast pozitivnih reakcija na rečnu ribu, kakao i kafu.

Često je takođe nejasno da li je sastojak hrane taj koji izaziva reakciju ili neka od materija kojom se ta hrana tretira prilikom uzgoja.

Kad je mleko u pitanju, poznato je da mleko krava koje imaju mastitis (upala mlečne žlezde) i leče se penicilinom, sadrži male količine penicilina koji ljudima alergičnima na penicilin mogu prouzrokovati velike poteškoće. Zato treba kupovati namirnice proverenih potrošača, koji u rade u skaldu sa standardima za zdravstveno bezbedu proizvodnju hrane(HACCP. ) Konkretno, mleko u kojem su pronađeni rezidui antibiotka se uništava.

Količine alergena koja izaziva reakciju

(objavila EFSA (2004.) i US FDA (2005.))

 

Rakovi (jastog…) – prosečno 3 do 4 srednje velika škampa dovoljna su da izazovu alergijsku reakciju

Jaja – najniža zabeležena doza proteina jaja koja je izazvala alergijsku reakciju je između mikrograma i miligrama

Ribe – nekoliko miligrama proteina ribe može izazvati reakciju, što sadrži približno 1 gram ribe

Kikiriki – toplotna obrada sušenjem preko 60°C povećava alergenost kikirikija, a reakcija se pojavljuje u prisutnosti kikiriki proteina u količini manjoj od 1 miligram

Sojino zrno, sojino brašno – soja protein u količini od nekoliko miligrama izaziva alergijsku reakciju

Mleko – ljudi mogu reagovati i na nekoliko miligrama proteina mleka, a neki ne podnose mleko zbog nedostatka enzima za razgradnju laktoze,

Celer –  alergijsku reakciju izazove nekoliko grama korena celera

 

Izvor:astma.rs

 

 

 

 

Advertisements