Ознаке

, , , , , , , , , , , , , ,


Autor: dr sci med Saša Milićević

Česta dilema odraslih pacijenata i roditelja čija deca imaju astmu ili povremene bronhoopstrukcije je da li je potrebno spakovati električni inhalator, odnosno nebulizator zajedno sa peškirima, koficama i lopaticama.

Dr sci med Saša Milićević

Dr sci med Saša Milićević

 

Mnogi roditelji imaju strah  da će promena mesta boravka,  odnosno promena klimatskih uslova dovesti do otežanog disanja  kod deteta. Treba imati na umu da boravak u sobi ili apartmanu  može prouzrokovati izloženost pacijenta grinjama ili eventualno  vlazi. Zbog toga je neophodno da se pri ulasku u hotelsku sobu ili  apartman obavezno ta prostorija dobro provetri, da se pokrivači i  jastuci dobro istresu i da se ostave nekoliko sati na suncu. Za to  vreme, naravno, dete ne treba da bude prisutno u toj prostoriji.

Inhalator ne zauzima mnogo mesta u prtljagu a može da bude spasonosan. U koliko dete ili odrastao pacijent počne otežano da diše tada je potrebno uključiti inhalaciju sa fiziološkim rastvorom i lekom koji služi da proširi disajne puteve. Koji će to biti lek i koja doza,reći će vam vaš pedijatar u napred.

Lekovi koji se daju preko inhalatora deluju veoma brzo, što je od ključnog značaja za akutne bronhoopstrukcije. U tome je velika prednost inhalatora u odnosu na sirupe i tablete i ako pojedini roditelji i dalje imaju averziju prema inhalatoru.

Lekove za inhalaciju treba držati, naravno, na tamnom suvom i hladnom mestu nikako ne na prostoru koji je direktno izložen suncu.

Zbog toga mislim da će odmor celoj porodici biti prijatniji u koliko je nebulizator prisutan u blizini. Nadam se da vam inhalator neće trebati. Želim vam lep odmor!!!

 

 

Advertisements