Ознаке

, , , , , , , , ,


Dr sci med Saša Milićević za Informer

img_20160606_214649.jpg

Deca u Srbiji sve češće dobijaju deformitet palčeva i upau tetiva na rukama zato što satima koriste mobilne telefone i igraju igrice, upozoravaju lekari,

Na udaru nove bolesti koju zapadni mediji nazivaju “ mobilni prsti“ nalaze se uglavnom tinejdžeri, ali sve češće i predškolska deca.

Pedijatar Saša Milićević kaže da su ordinacije pune dece koja se žale na jake bolove u rukama posebno u palčevima.

Zbog višesatnog kucanja po tastaturi mobilnog telefona ili kompjutera deca sve češće imaju upaljene tetive palca. Imaju i jake bolove u vratu zbog neprirodnog položaja u kome satima sede dok se igraju. Palac baš i nije predviđen za toliko kuckanje po tastaturi! Upala tetiva koja se zbog te neprirodne, dugotràjne radnje javlja prvo se manifestuje kao grč, a onda se javlja užasan bol. Roditelji i deca se tada uspaniče, a u težim slučajevima dešava se i da se deci ruke oduzimaju i da ne mogu da ih pomere-objašnjava dr Milićević

Prema njegovim rečima, najalarnantnije je to što je zavisnost dece od igranja igrica poprimila epidemijske razmere.

Verovali ili ne ,deca bi bilo lakše da ostanu bez prsta nego bez mobilnog telefona. Čak sam imao priliku da vidim da kad im je upaljena tetiva na palcu jedne ruke, oni odmah uče da kuckaju drugom rukom! – ističe dr Milićević.

Ovaj lekar savetuje roditeljima da u ovakvoj situaciji odu kod lekara kako bi procenio koliko je ruka povređena.

Jedina terapija, koja je moguća jeste odmor  i eventualno lekovi protiv bolova. To sve zavisi u kojoj meri decu ruke bole i kog su uzrasta. U težim slučajevima moguća je i fizikalna terapija-ističe dr Milićević, i preporučuje da roditelji deci moraju da igraniče vreme korišćenja mobilnog telefona.

Advertisements