Ознаке

, , , , , , , , ,


dr sci med Saša Milićević za Informer

Najmanje 15000 tinejdzerki zatrudni u Srbiji svake godine, a čak 90 posto njih abortira, pokazala su istraživanja, a potvrđuju stručnjaci!

Prema podacima koje su nedavno izneli Unicef, Institut za javno zdravlje i ne vladina organizacija „Fokus“, broj prekida trudnoća među mladima u našoj zemlji je zabrinjavajuće veliki, a što je još gore, ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje devojčica. Mnoge od njih kasnije ne mogu da imaju decu ili jednostavno stvore trajnu odbojnost prema trudnoći.

NEZNANJE I NAIVNOST

image-b8a8b88bb875a07fa923fabcdb3d9b6cfc41c0576856959867d74be95311ff40-V-1

 

Pedijatar Saša Miličević ističe da je razlog ovako velikog broja abortusa među tinejdzerkama taj što one nisu dovoljno edukovane o stupanju u seksualne odnose i zato ne shvataju ozbiljno kakve probleme mogu da nose i koje posledice ostavljaju

Brojka od 15000 adolescenskih abortusa godišnje je za Srbiju nedopustivo velika, ali je, na žalost, tačna. To je zato što dečaci i devojčice nisu dovoljno obavešteni o ovoj oblasti i ne shvataju ozbiljno da bi mogli da se nađu u problemu. Mladi prosto misle da tokom prvog odnosa ne može da se ostane u drugom stanju. Najviše se ginekologu javljaju devojčice od 15 ili 16 godina starosti, može se reći da je taj uzrast najkritičniji kada su u pitanju maloletnički abortusi-ističe Milićević

Broj nasilnih prekida trudnoće među maloletnicama mnogo je veći nego što pokazuju zvanični podaci..  Milićević dodajući da devojčice prerano stupaju u seksualne odnose.

– A kada dođe do trudnoće svi im okrenu leđa – kaže doktor Milićević i ističe da najveći broj abortusa urade gradske devojčice.

– One su mnogo slobodnije i lakše stupaju u seksualne odnose, ali se i lakse odlučuju za prekid trudnoće. S druge strane, one iz manjih sredina retko se odlučju na taj korak jer rizikuju da celo selo sazna i da tako obrukaju porodicu – ističe Milićević.

Doktorka dečje ginekologije Svetlana Perović kaže da visoka stopa abortusa dovodi do brojnih zdravstvenih i psihofizičkih oboljenja jer namerni prekidi trudnoće višestruko ugrožavaju zdravlje devojčica koje su tek u razvoju i mogu da prouzrokuju česte komplikacije, poput povrede unutrašnjih polnih organa, anermije, infekcija, krvarenja, ali i opasnosti da više nikad ne postanu majke.

– Često nakon intervencije upadnu u depresiju, dožive neku vrstu emocionalnog stresa pa čak imaju i suicidne misli – kaže dr Perović.

Da ne postoji starosna granica kada su abortusi u pitanju otkrili su u jednom privatnom beogradskom porodilištu.

– Prošle godine nam je došla devojčica sa samo 14 godina, u trećoj nedelju trudnoće. Bila je jako uplašena i nesigurna, ali podršku je dobijala od dečka koji je imao 29 godina. Sećam se da joj je govorio da ne sme da se predomisli i odustane – otkrila je medicinska sestra koja već 20 godina radi u porodilištu.

Izvor:Informer

 

Advertisements