Ознаке

, , , , , , , , , , , , ,


 

Autor : dr sci med Saša Milićević

cese-se-bebea

Veoma često se kod dece i odraslih pojavljuje svrab koji može biti lokalizovan, samo na pojedinim delovima kože ili je generalizovan. Uz njega mogu da idu i klinički manifestne promene na koži ili je svrab izolovana pojava. Intnzitet svraba je nekada toliko jak da može da ometa normalno funkcionisanje, praćenje nastave, ili spavanje.

Mnogi pacijenti svrab tumače kao pojavu koja prati alergiju. Veoma često su u pravu, jer skoro svaka alergijska promena na koži svrbi. Različiti oblici ekcema bilo da se radi o dečjem atopijskom ili kod odraslih profesionalnom ekcemu, potreba za češanjem zahvaćenih površina je skoro uvek prisutna.

Nekada se na mestima svraba pojave i površinske ogrebotine kao posledica intezivnog ublažavanja svraba češanjem. Takodje, koprivnjača je uvek praćena svrabom, bez obzira da li je u osnovi navedene urtikarije alergija ili ne. Koprivnjača je veoma često uzrokovana alergijom, kao što se to obično misli. Ponekad, i crevni paraziti mogu da prouzrokuju koprivnjaču kao i mnoge druge bolesti koje u svojoj osnovi nemaju alergiju. Svrab može da bude izazvan i lokalnom iritacijom kože takođe i pojedina psihička stanja mogu biti praćena slabim ili umerenim svrabom.

Dakle, svrab je veoma često prisutan kada je u pitanju alergija ali ne u svim slučajevima. Zbog toga je važno da pedijatar ili dermatolog na osnovu kliničkog pregleda i eventualnih analiza zaključi koji je uzrok svraba. Tek tada će se odrediti adekvatna terapija. Nije poželjno da se na svoju ruku uzimaju antihistaminici, steroidne masti ili sedativi dok lekar ne prepiše odgovarajuću terapiju.

dr sci med Saša Milićević

Advertisements