Ознаке

, , , , , , , , ,


Pedijatar Saša Milićević za Informer

 Virus koji izaziva galopirajuću crevnu infekciju zarazio 40 mališana iz beogradskog vrtića „Plava ptica“

Lekari već danima rade na sprečavanju epidemije, jer se zaraza širi velikim intenzitetom, a virus cirkuliše po celoj Srbiji.

20161206_094229-1

Ovaj specifičan virus napada creva i prouzrokuje povraćanje, proliv i visoku temperaturu, dovodi do dehidracije, a posebno je opasan po decu. Nadležne zdravstvene službe čine sve da spreče eventualnu epidemiju, pošto se zaraza širi velikim intezitetom i već cirkuliše po celoj zemlji.

Pedijatar Saša Milićević tvrdi za Informer da je norovirus jedan od najbrže prenosivih virusa i da lako može doći do epidemije među decom, ali i među odraslima-

Norovirus je specifičan, jer ima izuzetno visok stepen prenosa. Moguće ga je dobiti i preko vazduha i preko prljavih ruku. Kad ga jedno dete u vrtiću ili školi dobije, velika je verovatnoća da će ga uskoro imati svi u toj grupi i u porodici deteta.

Dakle, ovaj virus lako mogu da dobiju i odrasli i da ga šire dalje. Da stvar bude gora, sada je hladno vreme i ljudi su uglavnom u zatvorenim prostorijama, što dodatno pospešuje zarazu. Zbog svega ovoga sam siguran da vrtić na Ceraku nije usamljen slučaj i da norovirusa ima i u drugim vrtićima i školama. Ako ne preduzmemo sve neophodne mere, ne isključujem mogućnost epidemije na nivou cele Srbije-smatra Milićević.

POSEBNO OPASAN ZA DECU

Pedijatar Saša Milićević ističe da ovaj virus može biti izuzetno opasan za decu, koja lako mogu da dehidriraju. Prate ga konstantno povraćanje i dijareja, a veliki broj dece uz to ima i temperaturu. Sve to u značajnoj meri izmori organizam i lako može doći do dehidracije. Zbog toga je izuzetno bitno da se gutljalj po gutljaj unosi tečnost, i to ne samo voda i čaj već i tečni rastvor koji sadrži elektrolite. U slučaju da ništa od ovoga ne urodi plodom i da pacijenti povrate i tu tečnost koju unesu, onda je neophodno da se uvede i infuzija. Kod norovirusa je čest slučaj da deca idu na infuziju-konstatovao je Milićević

 

Izvor:Informer

Advertisements