Ознаке

, , , , , , , ,Grip dostiže svoj vrhunac, s obzirom da je poslednjih dana u decembru broj obolelih od gripa u Beogradu povećan za čak 60 odsto. Grip je najviše registrovan među decom predškolskog i školskog uzrasta.

Ove godine je u poslednjih šest godina najranije počelo povećanje aktivnosti virusa gripa u čitavoj Evropi.

U Beogradu se do 1. januara 2017. godine zbog simptoma gripa lekaru javilo 2.646 ljudi, što je čak za 62 odsto više nego prethodne nedelje. I onih sa respiratornim infekcijama je bilo više za 11 odsto, odnosno njih 31.020.

Od gripa najviše su obolela školska i predškolska deca, oko 43 odsto, zatim radnoaktivno stanovništvo (29 odsto), dok su najmanje oboleli stariji od 65 godina (9 odsto), koji su bili i najrevnosniji kada je u pitanju vakcina, koja je i najbolja zaštita od gripa.

– Očekivali smo da će tokom novogodišnjih praznika registrovati manji broj obolelih, jer ljudi ne idu na posao i da će se lečiti kod kuće. Međutim, prevarili smo se, jer je broj obolelih praktično dupliran – objašnjava dr Leposava Garotić Ilić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Beograd.

Ona objašnjava da sezona gripa traje od četiri do šest nedelja, a da virus svoj maksimum dostiže u drugoj ili trećoj nedelji, što je praktično period u koji sada ulazimo.

Izvor:blic

Advertisements